Temel Sağlık Ve Hastalık Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #1217727

  1. Epilepsi nöbeti geçiren kişinin ani düşmesi ve yaralanması önlenmeye çalışılmalı ve hasta yere yatırılmalıdır.
  2. Epilepsi nöbeti sırasında kişinin el, kol, ayak ve vücudu tutulmaya ve sabitlenmeye çalışılmalıdır.
  3. İstemsiz kasılmaları nedeniyle çevresinde ona zarar verebilecek masa, sandalye, sehpa gibi tüm eşyalar hastadan uzaklaştırılmalıdır.
  4. Epilepsi nöbeti geçiren kişinin dilini ısırmasını engellemek için çene kilitlendikten sonra ağıza kaşık sokularak açılmaya çalışılmalıdır.

Epilepsi hastasının nöbeti sırasında yapılan ilk yardım uygulamaları ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?


Yalnız I

II ve IV

I ve III

I, II ve III

II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Epilepsi hastasının nöbeti sırasında yapılan ilk yardım uygulamaları önemlidir. Genelde epilepsi nöbeti sırasında kişinin el, kol, ayak ve vücudu tutulmaya ve sabitlenmeye çalışılır. Oysa bu YANLIŞ bir davranıştır. Asla nöbet geçiren bir kişinin kolları, bacakları, vücudu tutulmamalı, hastaya bu anlamda dokunmadan nöbeti geçirmesi beklenmelidir. Öncelikle epilepsi nöbeti geçiren kişinin ani düşmesi ve yaralanması önlenmeye çalışılır ve hasta yere yatırılır. İstemsiz kasılmaları nedeniyle çevresinde ona zarar verebilecek masa, sandalye, sehpa gibi tüm eşyalar hastadan uzaklaştırılmalıdır. Etrafı açılmalıdır. Eğer nöbetin başlangıcında ilk yardım yapılabiliyorsa yapılacak tek şey dilini ısırmasını engellemektir. Bunun için ağzına bez, havlu konabilir. Çene kilitlendikten sonra onu açmak için ağıza kaşık, bıçak vb. sokularak açılmaya çalışılmamalıdır. Hem çene açılmaz hem de tam tersine kişi yaralanabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum