Temel Veteriner Patoloji Deneme Sınavı Sorusu #1090382

Ekseriya perakut olarak gelişir, hücreden fakir berrak bir sıvıdan (sıvı+albumin) ibarettir, varlığı hafif yıkıma işaret eder. Bu eksudatın yerleşimi organların yüzeyinde veya içinde olabilir.

Yukarıda hangi yangısal eksudat tipi açıklanmıştır?


Seröz Eksudat

Fibrinöz Eksudat

Hemorajik Eksudat

Kataral Eksudat

Purulent/ Suppuratif Eksudat


Yanıt Açıklaması:

Daha çok akut yang›larda görülen eksudat tipleri sırasıyla seröz, kataral, fibrinöz, suppuratif, hemorajik, nekroze edici, nonsuppuratif tiptedir. Kronik yangıya tipik örneklerden bir tanesi ise granülomatöz eksudattır.

Seröz Eksudat: Ekseriya perakut olarak gelişir, hücreden fakir berrak bir sıvıdan (sıvı+albumin) ibarettir, varlığı hafif yıkıma iflaret eder. Seröz eksudatın yerleşimi organların yüzeyinde veya içinde olabilir.

Fibrinöz Eksudat: Eksudatın içinde bol miktarda fibrin bulunur, bu da fliddetli akut damarsal yıkıma iflaret eder. Eksudat sarımsı; sıvı, jel kıvamda veya kauçuk gibidir. Ekseriya serozal ve mukozal yüzeylerde, beyin zarlarında ve akciğerlerde şekillenir (örneğin fibrinli pnömoniler). Fibrin kemotaktik olduğundan kısa sürede bol miktarda nötrofili sahaya çeker. 

Hemorajik Eksudat: Eksudatın içinde fazla miktarda kanama olduğu zaman bu terim kullanılır. Ekseriya akciğer ve bağırsak gibi damarlaşmanın fazlaca olduğu organlarda görülür. Şiiddetli ve çok kısa sürede (perakut olarak) gelişen lezyonlara işaret eder.

Kataral Eksudat: Eksudat içinde fazla miktarda mukus vardır; ek olarak nötrofiller, doku kalıntıları, fibrin yumakları ve az sayıda eritrosite de rastlanabilir. Akut ve kronik lezyon olarak görülür.

Purulent/ Suppuratif Eksudat: Eksudat içinde fazla miktarda nötrofil ile ölü hücrelerden oluşur; ölü hücreler konakçıya ait doku ve hücreler ile ölü yangı hücreleridir (Resim 7.4; 7.5). Böyle bir eksudat irin olarak isimlenir; suppurasyon, irin şekillenmesi işlemidir

Yorumlar
  • 0 Yorum