Temel Veteriner Patoloji Deneme Sınavı Sorusu #667662

Nötrofil lökositlerdeki anormal granül formasyonuna yol açan insan, bej fare, kedi. sığır, katil balina gibi hayvanlarda ortaya çıkan hastalığa ne ad verilir?


Lökosit adhezyon yetersizliği

Şiddetli birleşik immün yetersizlik

Chediak Hihashi Sendromu

FIV

AIDS


Yanıt Açıklaması:

Lökosit adezyon yetersizliğiinde (LAD); kalıcı bir nötrofil lökosit yüksekliği vardır. İrlanda seteri, Holştayn sığırlarında tekrarlayan enfeksiyon, yara iyileşmesinde gecikmelere neden olur. Şiddetli birleşik immun yetersizlikte (SCID); antijen spesifik reaksiyon yokluğu çeşitli hastalıklara duyarlı hale getirir, insan, Arap atı, köpek ve farelerde tespit edilmiştir.  İnsanlarda AIDS-HIV enfeksiyonu sonunda T hücre, monosit/makrofaj, dendritik hücrelerde yetersizlikler meydana gelir. Kedilerde Feline immun yetersizlik virus (FIV) enfekiyonlarına bağlı olarak immun yetersizlik sonucu anemi, lenfoid sistem ve destek doku tümörleri gelişir.

Nötrofil lökositlerdeki anormal granül formasyonuna yol açan insan, bej fare, kedi. sığır, katil balina gibi hayvanlarda ortaya çıkan hastalık ise Chediak Hihashi Sendromu adı verilir. Doğru yanıt C seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum