Tıbbi Ve Psikiyatrik Sosyal Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #1150616

Cleora Roberts ‘ın  doktorlar ve sosyal çalışmacıların sağlık ekibi içindeki rollerinin farklılıklarını gösteren maddelerden aşağıdakilerden hangisi yanlıştır ?


Doktorun hedefi hayat kurtarmak iken sos­yal çalışmacının odak noktası yaşamın süre­sinden ziyade kalitesi üzerindedir.

Sağlık ekibi içinde doktor idareyi elinde tutmaya; sosyal çalışmacı ise ekiple işbirliği yapmaya eğilimlidir

 

Doktorlar kişinin kendi belirlediği tedavi amaçlarını teşvik etme yoluyla tedavi kararları alırken sosyal ça­lışmacılar, sağlığı geliştirme ve mümkün olan en uzun yaşam süresine ulaşmayı hedeflemektedirler

 

Doktorlar test sonuçları gibi nesnel verilere göre karar alırken sosyal çalışmacılar hasta­nın yaşadığı olaylara ilişkin geliştirdiği kişi­sel yorumlarını dikkate alır.

 

Sosyal çalışmacılar genellikle, hastalarının ruhsal sorunlarıyla uğraşma konusunda ken­dilerini doktorlardan daha rahat hissederler.


Yanıt Açıklaması:

Cleora Roberts (1989), doktorlar ve sosyal çalışmacıların sağlık ekibi içindeki rollerinin farklılıklarını gösteren 5 madde sıralamıştır. Bunlar;

1. Doktorun hedefi hayat kurtarmak iken sos­yal çalışmacının odak noktası yaşamın süre­sinden ziyade kalitesi üzerindedir.

2. Doktorlar test sonuçları gibi nesnel verilere göre karar alırken sosyal çalışmacılar hasta­nın yaşadığı olaylara ilişkin geliştirdiği kişi­sel yorumlarını dikkate alır.

3. Doktorlar sağlığı geliştirme ve mümkün olan en uzun yaşam süresine ulaşma he­defleriyle tedavi kararları alırken sosyal ça­lışmacılar, kişinin kendi belirlediği tedavi amaçlarını teşvik etme amacındadır.

4. Sosyal çalışmacılar genellikle, hastalarının ruhsal sorunlarıyla uğraşma konusunda ken­dilerini doktorlardan daha rahat hissederler.

5. Sağlık ekibi içinde doktor idareyi elinde tutmaya; sosyal çalışmacı ise ekiple işbirliği yapmaya eğilimlidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum