Tıbbi Ve Psikiyatrik Sosyal Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #1357684

Hastanenin sosyal servisine başvuran 17 yaşında bir hasta, aile öyküsü alınırken çocukluğunda kuzeninin tacizine uğradığını, bu nedenle geçmişte intihar girişiminde de bulunduğunu belirtmiştir. Sosyal Hizmet Uzmanı, bu konuda yasal işlem başlatma yükümlülüğü olduğunu belirttiğinde, bu olayın duyulmaması gerektiğini, kendisine sülalede iyi gözle bakılmayacağını, duyulursa babasının katil olabileceğini ifade etmektedir.

  1. Hizmet alanların gizlilik haklarının ihlali
  2. Üçüncü kişilerin zarar görme olasılığı
  • Hizmeti alanın özerkliğine saygı
  1. Kendi kendine zarar verme davranışına giren müracaatçıları koruma yükümlülüğü

Örnek olayda verilen bilgiler ışığında tıbbi sosyal hizmet uzmanı yukarıda verilen etik açmazlardan hangisi veya hangilerini deneyimler?


Yalnız I

I ve II

I, III ve IV

I, II, III ve IV

Yalnız III


Yanıt Açıklaması:

Hizmet alanların gizlilik haklarının ihlali ikilem yaratır.  Bazı durumlarda mahkeme kararlarına muhatap olmak, hizmeti alanın rızası dışında hizmet amacıyla edinilen bilginin ifşasını gerektirebilmektedir. Böyle bir durumda da sosyal çalışmacı ikilem içinde kalabilmektedir. Üçüncü kişilerin zarar görme olasılığı da etik ikilem nedenidir. Bazı tıbbi sorunlar, hizmeti alanın rızasını beklemeksizin edinilen bilginin yetkililere aktarımını gerektirebilir. Bilginin paylaşılması durumunda da zarar görecek üçüncü şahıslar vardır. Bildirilmemesi durumunda taciz davranışı birden fazla kişiye uygulanmış ya da uygulanıyor olabilir. Hizmeti alanın özerkliğine saygı, etik ikilem yaratabilir. Bazı sosyal hizmet uygulamaları, hizmeti alanın kendi kararını vermesini engelleyecek boyutlarda olabilmektedir. Sosyal hizmet uzmanlarının, müracaatçıların kendi kaderlerini tayin etme hakkına saygı göstermeleri, böyle koşullar için imkan dahilinde olmayabilmektedir. Kendi kendine zarar verme davranışına giren müracaatçıları koruma yükümlülüğüne ilişkin çatışmalar yaşanabilir. Hastanın geçmişte intihar girişiminin olması yeniden olabileceği ihtimalini akla getirebilir. Her ne kadar 18 yaşın altında olan bireylerde bildirme yükümlülüğünü zorunlu kılan düzenlemeler varsa da bu durum sosyal hizmet uzmanını etik ikilemde bırakabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum