Tıbbi Ve Psikiyatrik Sosyal Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #1357686

Sosyal hizmet uzmanlarının eşitlik, farklılık ve baskıya ilişkin sorumlulukları, aşağıda yer alan sosyal çalışma Etik İlke ve sorumluluklarından hangisiyle ilişkilendirilebilir?


Her insanın başkasının hakkını ihlal etmemek koşuluyla kendisini geliştirme hakkı ve toplumun gelişimine katkı verme sorumluluğu vardır.

Sosyal çalışmacılar kendilerinin yardımına ve tavsiyesine gereksinim duyan herkese; cinsiyet, yaş, özürlülük, renk, ırk, toplumsal sınıf, dil, din, siyasal görüş veya cinsel yönelim durumuna göre ayrım yapmaksızın, mümkün olan en iyi hizmeti sunarlar.

Yönetim biçimi ne olursa olsun her toplum, tüm üyelerinin en üst düzeyde yararı için işlev sunmalı; üyelerin kendilerini geliştirmeleri için gerekli koşul ve olanakları sağlamalıdır.

Sosyal çalışmacılar, nesnel olma, mesleki bilgi ve becerilerini geliştirme, uygulama yaptıkları alanlarda yetkin olma gibi sorumluluklara sahiptirler.

Sosyal çalışmacılar; terörizm, işkence ya da benzer yollara başvuran kişi, grup, siyasal güç veya diğer güç odaklarına doğrudan ya da dolaylı bir bicimde destek veremez veya kayıtsız kalamazlar.


Yanıt Açıklaması:

Uluslararası Sosyal Çalışmacılar Federasyonu’nca yayımlanan ve Türkiye Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği tarafından da 2004 yılında Sosyal Çalışma Mesleğinin Etik İlkeleri ve Sorumluluklarından biri olarak yayınlanan maddelerden biri olan 'Sosyal çalışmacıların kendilerinin yardımına ve tavsiyesine gereksinim duyan herkese; cinsiyet, yaş, özürlülük, renk, ırk, toplumsal sınıf, dil, din, siyasal görüş veya cinsel yönelim durumuna göre ayrım yapmaksızın, mümkün olan en iyi hizmeti sunmaları" gerektiğine ilişkin madde, Sosyal hizmet uzmanlarının eşitlik, farklılık ve baskıya ilişkin sorumluluklarıyla ilişkilidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum