Tıbbi Ve Psikiyatrik Sosyal Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #1185849
Aşağıdakilerden hangisi mağdurlara yönelik müdahalede takip edilebilecek 7 aşamalı “krize müdahale” yaklaşımının aşamalarından birisi değildir?
Yaşanan olayla ilgili bilgilerin aktarılması |
Tepkileri hissetme |
Duygu ve düşünce izlenimleri |
Normalleştirme |
Kabullenme |
Mağdurlara yönelik müdahalede takip edilebilecek 7 aşamalı “krize müdahale” yaklaşımı da bu görüşmelerde takip edilebilir. Bu aşamalar
şunlardır;
1. Giriş: Sosyal çalışmacı kendisini ve görevini tanıtır. Görüşmenin amacı hakkında bilgi verilir.
2. Yaşanan olayla ilgili bilgilerin aktarılması: Bu aşamada mağdurun yaşadıklarıyla ilgili bilgi alınmaya çalışılır. “Ne oldu?”,
“Neler yaşadın?” gibi sorular sorulabilir.
3. Duygu ve düşünce izlenimleri: Bu aşamada mağdurun duyguları, yaşadıklarıyla ilgili algıları anlaşılmaya çalışılır. “İlk olarak ne düşündün?”, “Nasıl hissettin?” gibi sorular sorulur.
4. Tepkileri hissetme: Mağdurun neler düşündüğü, kararları ve duygularının nasıl şekillendiği anlaşılmaya çalışılır. “Olay gerçekleştiğinde tepkin ne oldu?”, “Senin için en kötü olan nokta neydi?”, “Sonra ne hissettin?” gibi sorular sorulur.
5. Normalleştirme: Mağdurla empati kurulması, mağdurun içinde bulunabileceği suçluluk ve değersizleşmişlik hislerini ortadan kaldırmaya yönelik olarak ifadeler kullanma. “Yaşadıkların çok kötü, ancak sen çok cesursun. Bu tür olaylar pek çok insanın başına gelebilir, senin suçun değil” gibi ifadeler kullanılabilir.
6. Krizin üstesinden gelmek üzere plan yapma: Mağdurun bundan sonrası için yapmak istedikleri sorulur, gerekiyorsa kendisine bilgi verilir ve varsa soruları cevaplandırılır.
7. Görüşmeyi bitirme: Görüşme özetlenir, mağdura nasıl hissettiği sorulur. Mağdurun görüşmeyle ilgili söylemek istedikleri varsa dinlenilir, gerekiyorsa daha sonrası için yine bir görüşme ayarlanır. Bu aşamada mağdura herhangi bir vaatte bulunulmaması, tutulamayacak sözler verilmemesi gerekir.
Doğru cevap E seçeneğidir.
Yorumlar
- 0 Yorum