Tıbbi Ve Psikiyatrik Sosyal Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #1183316

  1. Sosyal hizmetin doğasından kaynaklanan durumlar
  2. Sosyal hizmet sunucusunun hizmeti alanla,meslektaşlarıyla ve toplumun diğer üyele- riyle ilişkilerini içeren unsurlar
  3. Etik ikilemlerin çözümüne ilişkin becerileri
  4. Sosyal hizmet uzmanının çalışmasına ya daiş yapma yöntemine ilişkin hususlar

Yukarıdakilerden hangisi sosyal hizmet sunumunda değerlerin etkilendiği durumlardandır?  


I-II-III-IV

II-III-IV

I-II-III

I-III-IV

I-II-IV


Yanıt Açıklaması:

Sosyal hizmet sunumunda değerler, aşağıdaki dört alandan belirgin şekilde etkilenmektedir. Bunlar:

  • Sosyal hizmetin doğasından kaynaklanan durumlar: Bu kısma kadar da anlatıldığı üze- re sosyal hizmet sunucusunun ve alıcısının insan olduğu bir alandır. İnsanın karşılıklı konumlandığı bir süreçte değerler de karşı karşıyadır. Hizmeti sunanın bir değer algısı varken hizmetten yararlanın da bir değer ba- kışı vardır. Dolayısıyla zaten toplumsal refahı önceleyen bir hizmet sunumu bu niteliği ne- deniyle değerlerden etkilenmektedir.

    • Sosyal hizmet sunucusunun hizmeti alanla,meslektaşlarıyla ve toplumun diğer üyele- riyle ilişkilerini içeren unsurlar: Sosyal hiz- met, toplumun değerleri ile uyumlu, diğer çalışma alanlarıyla ve meslektaşlarla işbirliği içinde sunulan yapıdadır. Bu etkileşim, de- ğerlerin etkilerinden bağımsız değildir.

    • Sosyal hizmet uzmanının çalışmasına ya daiş yapma yöntemine ilişkin hususlar: Sos- yal hizmet sunucuları aynı eğitimleri alıyor olsalar da her birinin işe bakışları, dünya görüşleri ve iş yapış yöntemleri birbirinden farklı olabilmektedir. Onların değerleri ön- celeme biçimleri, etik ilkelere bağlılıkları ve bilgi – beceri düzeyleri de değerler üzerinde etkili olmaktadır.

    • Etik ikilemlerin çözümüne ilişkin beceri- leri:Sosyal hizmet sunumu zaman zaman açmazların, etik zorlukların ve ikilemlerin olduğu yapıdadır. Sosyal çalışmacıların kar- şılaştıkları bu ikilemleri çözme biçimleri de değerler üzerinde etkili olmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum