Ticaret Hukuku 2 Deneme Sınavı Sorusu #357536

Aşağıdakilerden hangileri esas sermeyenin azaltılması şekillerindendir?

I. Kurucu veya Efektif Azaltma

II. Açıklayıcı veya Basit Azaltma

III. Sermayenin Azaltılması ve Tekrar Mevcut Tutara Yükseltilmesi


Yalnız I

I ve II

I ve III

I, II ve III

II ve III


Yanıt Açıklaması:

Sermayenin gerçek ihtiyacın üzerinde olması, bilanço açığının kapatılmak istenmesi, sermayenin itfası, pay sahiplerinin şirketten çıkması veya çıkarılması, şirketin kendi hisse senetlerini iktisap etmesi ve belli süre içerisinde elden çıkaramaması sebebiyle imha etmek zorunda kalması gibi sebeplerle sermaye azaltılması ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Esas sermayenin azaltılması, kurucu veya efektif azaltma; açıklayıcı veya basit azaltma ve sermayenin azaltılması ve tekrar mevcut tutara yükseltilmesi şeklinde yapılabilmektedir.

- Kurucu veya Efektif Azaltma: Anonim şirketin gerçek ihtiyacın üzerinde sermayeye sahip olması durumunda, esas sermayenin azaltılarak, itfa edilen payların bedellerinin ortaklara ödenmesi veya yedek akçelere ayrılması şeklinde gerçekleştirilmektedir.

- Açıklayıcı veya Basit Azaltma: Bilanço zararının kapatılması amacıyla yapılır, ortaklara sermaye iadesi yapılmaz. Sermayenin azaltılması, muhasebe kayıtlarında yapılan değişiklik şeklinde ortaya çıkmaktadır.

- Sermayenin Azaltılması ve Tekrar Mevcut Tutara Yükseltilmesi: Bu yöntemde sermayenin azaltılmasını müteakip yeniden sermaye artırılmakta, her iki işlem eş zamanlı olarak yapılmaktadır. Yapılan işlemle, bilanço açığı kapatılarak şirket borçtan kurtulmakta ve yeni mali kaynak elde etmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum