Ticaret Hukuku 2 Deneme Sınavı Sorusu #351158

Kıymetli evrakta tür değiştirme konusundaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Tür değiştirme usulünün uygulanabilmesi için öncelikle kıymetli evrakın tedavüle çıkmış olması gerekir.

Nama veya emre yazılı kıymetli evrakın hamiline yazılı kıymetli evraka dönüştürülebilmesi için kendisine hak verdiği veya borç yüklediği son kişinin muvafakatinin bulunması yeterlidir.

Türü değişen kıymetli evrakın yeni türde de düzenlenmesi mümkün olan bir senet olması gerekir.

Nama veya emre yazılı kıymetli evrakın hamiline yazılı kıymetli evraka dönüştürülebilmesi için kendisine hak verdiği veya borç yüklediği tüm kişilerin muvafakatinin bulunması gerekir.

Hamiline yazılı kıymetli evrakın nama veya emre yazılı kıymetli evraka dönüştürülebilmesi için de kendisine hak verdiği veya borç yüklediği tüm kişilerin muvafakati bulunmalıdır.


Yanıt Açıklaması:

Kıymetli evrakta tür değiştirme konusu da Türk Ticaret Kanunu’nda devir şekli açısından kıymetli evrak türleri esas alınarak düzenlenmiştir. Yani kıymetli evrakta tür değiştirme denildiğinde nama, emre ve hamiline yazılı kıymetli evrakın tedavüle çıkmasından sonra bir türden diğerine dönüşmesi kastedilmektedir. Kıymetli evrakın düzenlenmesi aşamasında türünün belirlenmesi tür değiştirme usulüne tabi değildir. İkinci olarak türü değişen kıymetli evrakın yeni türde de düzenlenmesi mümkün olan bir senet olması gerekir. Örneğin hamiline yazılı olarak düzenlenmesi mümkün olmayan senetler, tedavüle çıktıktan sonra hamiline yazılı hale dönüştürülemezler. Nama veya emre yazılı kıymetli evrakın hamiline yazılı kıymetli evraka dönüştürülebilmesi için kendisine hak verdiği veya borç yüklediği tüm kişilerin muvafakatinin bulunması gerekir. Bu muvafakat doğrudan senet üzerine yazılmalıdır. Aynı hüküm nama yazılı kıymetli evrakın emre yazılı kıymetli evraka dönüşmesi açısından da uygulanabilir. Hamiline yazılı kıymetli evrakın nama veya emre yazılı kıymetli evraka dönüştürülebilmesi için de kendisine hak verdiği veya borç yüklediği tüm kişilerin muvafakati bulunmalıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum