Toplu İş Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #983162

Türk hukukunda serbest kuruluş ilkesi benimsenmiştir bir kuruluş olan sendikalar için de bu ilke geçerli bir ilkedir aşağıdakilerden hangisi “serbest kuruluş ilkesi” için yanlıştır?


Serbest kuruluş ilkesine göre sendikalar ve konfederasyonlar tüzel kişilik kazanabilmek için hiç bir makamın iznini almak zorunda değildirler.

Sendikalar yetkili bir makamın sendika ve konfederasyonların tüzüklerinin kanuna uygunluğunu denetlemesine gerek yoktur.

Sendikalar kuruluşa ilişkin hükümlerde yer alan aidatları, bağışları ve mesleki faaliyetler için gerekli olan mali denetim iznini aldıktan sonra tüzel kişilik kazanırlar.

Sendikalar kurucularının merkezin bulunacağı ilin valiliğine dilekçelerine ekli olarak kuruluş tüzüğünü vermeleriyle tüzel kişilik kazanırlar.

Sendikaların tüzel kişilik kazanabilmeleri valiliğin bir ön inceleme yapmasına ya da izin vermesine bağlı değildir.


Yanıt Açıklaması:

Türk Hukukunda serbest kuruluş esası benimsenmiştir. Bu ilke, Anayasa’nın 51. maddesinin birinci ve 6356 sayılı Kanununun 3. maddesinde birinci bendinde yer alan “Kuruluşlar, bu Kanundaki kuruluş usul ve esaslarına uyarak önceden izin almaksızın kurulur” hükmü ile ifade edilmiştir. Serbest kuruluş ilkesinin sonucu olarak, sendika ve konfederasyonların tüzel kişilik kazanabilmesi için hiçbir makamın izninin alınmasına (izin sistemi) veya yetkili bir makamın sendika ve konfederasyonların tüzüklerinin kanuna uygunluğunu denetlemesine (normatif sistem) gerek yoktur.

Yorumlar
  • 0 Yorum