Toplu İş Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #983200

Bir işkolunda birden fazla sendika kurulabilir buna “sendika çokluğu ilkesi denir” bu ilke dikkate alındığında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


İşçilerin ya da işverenlerin kendi işkolunda kurulu bulunan işçi ya da işveren sendikalarından birini seçmeleri beklenen bir durumdur.

İşçilerin ya da işverenlerin kendi işkolunda kurulu bulunan işçi ya da işveren sendikalarından birine üye olmaları olumlu sendika özgürlüğünün bir sonucudur.

İşçiler ya da işverenler kendi iş kollarında kurulu bulunan sendikalardan birine üye olmak istemediklerinde yeni bir sendika kurulabilir.

İşçi sendikalarının kurucuları için sermaye yeterliyse ve işverenlerin kurucuları için mali denetim raporları tamamsa yeni bir sendika kurulabilir.

Her iş kolu için geçerli olmak üzere bir işkolunda birden fazla sendika kurulabilir.


Yanıt Açıklaması:

Bir işkolunda birden fazla sendika kurulabilir. Sendika çokluğu ilkesi, işçilerin veya işverenlerin kendi işkollarında kurulu bulunan işçi veya işveren sendikalarından birini seçmeleri ve üye olmalarını sağlaması açısından, olumlu sendika özgürlüğünün bir sonucudur. İşçi veya işverenler, kendi işkollarında kurulu bulunan sendikalardan birisine üye olmak istememeleri halinde yeni bir sendika da kurabilirler

Yorumlar
  • 0 Yorum