Toplu İş Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #954205

Zorunlu tahkimle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


Zorunlu tahkime gidilebilmesi için öncelikle barışçı çözüm yollarının tüketilmesi gerekir.

Grevin yasaklandığı uyuşmazlıklarda, arabulucu tutanağının tebliğinden itibaren on altı işgünü içinde hakem kuruluna başvurulabilir. 

Grev yapılmaması yönündeki kararın kesinleşmesinden itibaren on altı işgünü içinde, işçi sendikası Yüksek Hakem Kuruluna başvurabilir. 

Yüksek Hakem Kurulu dilekçenin alındığı günden başlayarak altı işgünü içinde başkan ve en az on beş üyenin katılımı ile toplanır.

Yüksek Hakem Kurulu dilekçenin alındığı günden başlayarak on altı işgünü içinde başkan ve en az beş üyenin katılımı ile toplanır.


Yanıt Açıklaması:

A şıkkı doğrudur. Toplu iş uyuşmazlığının zorunlu tahkime götürülebilmesi için öncelikle barışçı çözüm yollarının tüketilmesi gerekir. Bu nedenle, zorunlu tahkime gidilebilmesi için toplu görüşmelerde anlaşma sağlanamaması üzerine arabuluculuk aşamasının işletilmesi, buradan da bir anlaşma elde edilememesi gerekir. Bundan başka, zorunlu tahkim sürecinin işletilebilmesi için tarafların özel (gönüllü) tahkim yoluna da gitmemiş olmaları gerekir. Bu esaslara bağlı kalınarak,  Grev ve lokavtın yasak olduğu uyuşmazlıklarda, arabulucu tarafından düzenlenen Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 50. maddesinin beşinci fıkrasında belirtilen tutanağın tebliğinden itibaren taraflardan biri altı işgünü içinde Yüksek Hakem Kuruluna başvurabilir (m.51). Grev ve lokavtın erteleme süresinin uyuşmazlıkla sonuçlanması halinde sürenin bitiminden itibaren taraflardan biri altı işgünü içinde Yüksek Hakem Kuruluna başvurabilir (m.51, m.63/3). Grev oylaması sonucunda grev yapılmaması yönündeki kararın kesinleşmesinden itibaren altı işgünü içinde işçi sendikası Yüksek Hakem Kuruluna başvurabilir (m.51, m.61/3). Yüksek Hakem Kurulu başvuru dilekçesinin alındığı günden başlayarak altı işgünü içinde başkan ve en az beş üyenin katılımı ile toplanır. Yüksek Hakem Kurulu, toplantıya katılanların çoğunluğu ile karar verir. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu taraf çoğunluğu sağlar (m.56).

Yorumlar
  • 0 Yorum