Toplu İş Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #979285

Toplu iş sözleşmeleri işçilerin ve işverenlerin inşa ettikleri hukuk kaynağının dayanağının süresini de kanuni sınırlar içinde serbestçe belirleyebilirler buna göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Toplu iş sözleşmelerinin taraflarınca belirlenen yürürlük süresi içinde sözleşmenin uygulama alanında kalan iş yerlerindeki bireysel iş sözleşmeleri toplu sözleşmede aksi belirtilmedikçe toplu iş sözleşmesi hükümlerine aykırı olamaz.

Toplu iş sözleşmeleri iş sözleşmelerinin üzerinde genel ve objektif bir hukuk normu gibi doğrudan, emredici ve zorlayıcı bir etki gösterir.

İş sözleşmelerinin toplu iş sözleşmesine aykırı hükümlerinin yerine toplu iş sözleşmesindeki hükümler alır.

Toplu iş sözleşmeleri kollektif değil bireysel istek sözleşmeleri niteliği taşır.

İş sözleşmesinde düzenlenmeyen hususlarda toplu iş sözleşmesindeki hükümler uygulanır.


Yanıt Açıklaması:

Toplu iş sözleşmeleri bu şekilde iş sözleşmelerinin üzerinde genel ve objektif bir hukuk normu gibi doğrudan, emredici ve zorlayıcı bir etki göstermektedir. Anılan etkisi nedeniyle toplu iş sözleşmelerinin kolektif norm sözleşmesi niteliği taşıdığı, ancak aşağıda toplu sözleşmenin  içeriği başlığı altında inceleneceği üzere borç doğurucu hükümler de içerebilmeleri nedeniyle borçlar hukuku sözleşmesi niteliği de taşıdıkları, sonuç olarak karma nitelikte sözleşmeler oldukları kabul
edilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum