Toplu İş Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #980326

Toplu iş sözleşmelerinin yürürlülük süresi sona erdiğinde bu sözleşmeden doğan haklar da sona ereceğinden yeni bir toplu iş sözleşmesi yapılmamışsa ortaya bir boşluk çıkar, bu boşluk nasıl doldurulur?


Sona eren toplu iş sözleşmesinin bireysel iş sözleşmesiyle ilgili normatif hükümlerinin yenisi yürürlüğe girinceye kadar iş sözleşmesi hükmü olarak devam eder.

Toplu iş sözleşmesinin sona ermesinden sonra ve öncesinde yapılan tüm sözleşmeler dikkate alınır ve iş sözleşmesi hükmü gibi işlem görerek devam eder.

Toplu iş sözleşmesinin çalışma koşullarında yeksenaklık sağlamak amacıyla asıl işlevi olan işçinin korunması değil işyerinin korunması uygulanır bu geçişte ise iş sözleşmesi hükümleri geçersiz kabul edilir.

Toplu sözleşme süresince uygulanan bireysel iş sözleşmeleri değil uygulanmamış olan bireysel iş sözleşmesi hükümleri geçerli kabul edilerek uygulanır.

Toplu sözleşme sosyal menfaatlere dönüşür hakka dönüşmüş olan tüm durumlar hukuk düzenini korunması adı altında verilir ve uygulanır.


Yanıt Açıklaması:

Bu bağlamda belirtmek gerekir ki, toplu iş sözleşmeleri yürürlük süresi sona erdiğinde bu sözleşmeden doğan haklar da sona ereceğinden, yeni bir toplu iş sözleşmesi bağıtlanmamışsa ortaya çıkacak boşluğu doldurmak üzere, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 36. maddesinin ikinci fıkrasında, her ne sebeple olursa olsun sona eren toplu iş sözleşmesinin bireysel iş sözleşmesine ilişkin (normatif) hükümlerinin yenisi yürürlüğe girinceye kadar iş sözleşmesi hükmü olarak devam edeceği öngörülmüştür.

Yorumlar
  • 0 Yorum