Toplum ve İletişim Deneme Sınavı Sorusu #635227

Yeryüzünde herhangi bir yerde bulunan bir radyo vericisinden yayılan elektromanyetik dalgaların, yine yeryüzünde bulunan radyo alıcıları tarafından alınarak ses iletilerine dönüştüğü yayın sistemi aşağıdakilerden hangisidir?


İnternet Radyo Yayınları

Amatör Radyo Yayınları

Analog ve Sayısal Uydu Radyo Yayınları

Karasal ve Kablo Radyo Yayınları

Korsan radyo Yayınları


Yanıt Açıklaması:

Radyoların teknolojik yapısı incelendiğinde aşağıdaki üç farklı yayın şekli ön plana çıkmaktadır:

  • Karasal ve Kablo Radyo Yayınları
  • Analog ve Sayısal Uydu Radyo Yayınları
  • İnternet Radyo Yayınları

Karasal yayınlar, radyonun ilk bulunuşundan günümüze dek süregelen, yeryüzünde herhangi bir yerde bulunan bir radyo vericisinden yayılan elektromanyetik dalgaların, yine yeryüzünde bulunan radyo alıcıları tarafından alınarak ses iletilerine dönüştüğü yayın sistemidir. Karasal yayınlarda, yayının yapıldığı vericinin bulunduğu ülkenin, bölgenin ve şehrin sınırları, radyo vericisinin gücü ve kapsama alanları önem taşır.

Analog ve sayısal uydulardan yapılan radyo yayınları ise, karasal radyo yayınlarından farklılıklar içerir. Daha gelişmiş olan uydu yayınlarında, yayın yapabilen radyo sayısı karasal yayınlara göre çok daha fazladır. İletiler yeryüzünden uzayda bulunan uydulara aktarılır ve bu uydular tarafından yine yeryüzünün belirli bölgelerine yansıtılır. Uyduların kapsama alanları karasal vericilere göre çok daha geniştir ve iletilerde kayıplar çok daha azdır.

Internet radyo yayınları ise hem karasal yayınlardan, hem de uydu yayınlarından daha farklı bir teknolojik süreçte gerçekleştirilir. Internet yayınları bütünüyle sayısal ortamlarda gerçekleşir ve iletilerin yayılması internetin teknolojik tabanına dayanır. Internet radyolarında iletilerin belirli bir hedefi ya da kapsama alanı yoktur. Yayınlar ancak iletiyi kodlayan tarafından sınırlandırılabilir ya da alıcı sınırlaması olmadan yayımlanabilir.

Amatör radyo kavramı önceleri daha çok Türkçede amatör telsizcilik olarak tanımlanan iletişim yöntemi formunda başlamış ve daha sonra düzenli radyo yayını yapabilen donanımların ucuzlamasıyla özellikle Avrupa ve Amerika’da bir hobi aracına dönüşmüştür.

Korsan radyo yayını ise özel radyolara ilişkin yasal düzenlemelerin gecikmesinden dolayı denetlenemeyen radyo yayınıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum