Toplum ve İletişim Deneme Sınavı Sorusu #578571

Seçeneklerden hangisi Web 2.0 öncesi uygulamalarından biri değildir? 


E-posta

Çoklu ortam

Bağlantılı metin

Sosyal ağlar

Blog


Yanıt Açıklaması:

2004 yılında Web 2.0 tabanlı etkileşimli uygulamaya geçilene kadar internet üzerinde kullanıcıların büyük çoğunluğunun yararlandığı hizmetler dört kategoride toplanmaktaydı.

  • E-posta (e-mail) servisleri diğer internet kullanıcılarına ve çeşitli kurumlara çok ucuz ve hızlı bir şekilde mesaj gönderilmesini sağlar.
  • İnternetten yararlanmanın bir diğer yolu da dosya aktarımlarıdır. İnternet küresel düzeyde bir multimedya, yani çoklu ortam kütüphanesine dönüşmüştür ve bu kütüphane internet erişimine sahip herkesin kullanımına 24 saat açıktır. Bunlar, bağlantılı metin bağları olarak bilinir. www sayfaları bir kitaptaki sayfalara benzese de dikkatle bakıldığında bazı sözcüklerin ya da resimlerin altı çizili ya da vurgulanmış olduğu görülür. Bilindiği gibi, internet üzerinden yazılı metinlerden resimlere, yazılımlardan müzik kliplerine kadar bilgisayarınız kopyalayabileceğiniz dosyalar içeren milyonlarca site vardır. Ağ üzerinden bu dosyaları aktarmanın yoluna Dosya Aktarma Protokolü (TFP) denir.
  • Üçüncüsü, enformasyon aramaya ve kaynaklara erişmeye yardım eden etkileşimli seyrüsefer hizmetleridir.
  • Dördüncü kategori ise, laflama (chat), forum ve haber grupları (newsgroup hizmetleridir.

Bu hizmetler kapsamında iletişim iki farklı şekilde gerçekleşmektedir:

a. Bir kişiden diğer bir kişiye/siteye ya da birden çok sayıdaki kişiye ileti göndermek şeklindeki eş zamanlı olmayan (asenkronik) iletişim (e-posta, egrup, haber grupları, blog vb). 

b. Bir kişi ile diğer bir kişi ya da kişiler arasında eş zamanlı (senkronik) olarak gerçekleşen iletişim.

İkinci nesil internet hizmetlerinin, yani Web 2.0’ın 2004 yılından itibaren yaygınlaşmasıyla, web hizmetlerinde sadece kullanıcıların katılımı sağlanmamış, aynı zamanda site ve kullanıcıların işbirliği yapması da mümkün hale gelmiştir. Facebook, Wikipedi, YouTube, Flickr, Ekşi Sözlük vb. siteler ikinci nesil internet hizmetlerine örnek oluşturur. Dolayısıyla, internet hem kişiler arası hem de kitle iletişimine imkân veren yeni medya ortamıdır ve bu özelliğiyle geleneksel medyadan önemli bir şekilde farklılaşmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum