Topluma Hizmet Eğitimi Deneme Sınavı Sorusu #704516

I. Hammadde gereksinmesinin karşılanmasını organize ederdi. Kente dışardan gelen hammaddenin dağıtımının hakkaniyet ölçüsüne göre yapılmasını sağlardı.
II. Meslek içi eğitim çalışmaları planlanır ve yürütülürdü.
III. Ustalar için yeni işyeri açılması sırasında Ahi birlikleri işyerinin açılmasına maddi ve manevi olarak destek olurlardı.
Yukarıda görevlerinden bazıları verilen kurum hangisidir?


Ahilik

Lonca

Esnaf Odası

Dernek

Ticaret Borsası


Yanıt Açıklaması:

Ahi birliklerinin görevi kent içindeki esnafa şu yararları sağlardı:
- Hammadde gereksinmesinin karşılanmasını organize ederdi. Kente dışardan gelen hammaddenin dağıtımının hakkaniyet ölçüsüne göre yapılmasını sağlardı:
- Üretilen malların kalitesinin kontrolü yine Ahi birliğinin başkanı veya görevlendirdikleri tarafından yapılırdı. Bu yöntem kentte üretilen malların bir kalite standardını oluştururdu.
- Meslek etiğini oluşturan ilkelerin uygulanması titizlikle denetlenirdi. Mala hile karıştırmak, malı olduğundan daha fazla ücretle satmak; bozuk, kalitesiz mal satmak aynı alanda satış yapan diğer iş yeri sahibinin müşterisini çekmek kesinlikle yapılmaması gereken şeylerdi.
- Meslek içi eğitim çalışmaları planlanır ve yürütülürdü.
- Meslekte çıraklıktan kalfalığa, kalfalıktan ustalığa yükseltilme sınavları bu Ahi birlikleri tarafından gerçekleştirilirdi.
- Ustalar için yeni işyeri açılması sırasında Ahi birlikleri işyerinin açılmasına maddi ve manevi olarak destek olurlardı.
- Ahi Zaviyesi adı verilen toplanma yerlerinin işletilmesi ve kullanılmasında bir disiplin oluşturulur ve bu disiplin uygulanırdı.
Soruda verilenler de ahiliğin görevleri arasındadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum