Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Deneme Sınavı Sorusu #1072305

  1. Bekaret, doğurganlık gibi kadın bedenine ilişkin değerli sayılanların, değerli olarak kalabilmiş hali, namus kavramıyla örtüşür.
  2. Kadın bedeninin korunması /kollanması gerekliliğe ilişkin normatif beklentiler (gelenekler, töreler) bunun nasıl olması gerektiğini ve ölçütlerini belirlemektedir.

  3. Kadın bedeninin korunması görevi, erkekten çok kadına ait bir görevdir.

Kadın bedeninin toplumsal cinsiyetlendirilmiş bedensel görünümlerinden biri olan "namuslu kadın bedeni"ne ilişkin yukarıdaki bilgilerden hangileri patriarşik düşünceyi yansıtır?


I-II

II-III

I

II

III


Yanıt Açıklaması:

Kadın bedeninin erkek için değerli olması, soyun devamına işaret etmekte olup kadın bedenine ilişkin bir sosyal değeri içermektedir. Soyunun sürmesi ve soyuna başka bir soyun "karışmaması" için korunması/kollanması gereklidir ve kadın bedeninin korunması /kollanması gerekliliğine ilişkin normatif beklentiler bunun nasıl olması gerektiğini ve ölçütlerini belirlemektedir. Bu beklentiler gereği bedenin korunması görevi, kadından daha fazla erkeğindir. Bu nedenle de kadınlar, kendi bedenlerinin gerçek sahibi değildirler. Bedenlerine atfedilen bu sosyal değerlerin taşıyıcısıdırlar. Taşıyıcısı oldukları temel değer ise namusdur. Patriarşik yapıda namus, erkek için korunması gereken, kadın bedenine ilişkin bu değerli olmayı işaret etmektedir. Doğru cevap A seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum