Toplumsal Cinsiyet Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1376490

Aşağıdakilerden hangisi Sylvia Walby in toplumsallaşma kuramlarından birisi değildir?


Kadınlık ve erkeklik arasındaki kimi farklılıklar evrensel olarak var olsa da bunlar arasında ciddi bir çeşitlilik söz konusudur

Kadınlık ve erkekliğin her iki cinsiyetin deeşit ama zıt yönlerde sınırlandığı iki farklı yüz mü yoksa erkekliğin ezen, kadının ise ezilen konum mu olduğuna ilişkin bir belirsizlik mevcuttur.

Kadın ve erkek olma kategorilerinin içeriğini açıklamaz. Toplumsal cinsiyetin nasıl
inşa edildiğinin değil, nasıl edinildiğinin kuramıdır.

Genellikle insanların görece pasif oldukları farz edilir. Oysa insanlar kuramın öngördüğünden daha aktif bir biçimde sürece müdahil olurlar.

Kadın ve erkeklerin ne yapması gerektiği ya da neleri yapabileceği hakkında toplumda yaratılmış olan fikirlere dayanarak kadınlara ve erkeklere farklı roller, sorumluluklar ve görevler yüklenir.


Yanıt Açıklaması:

1. Açık, anti-özcü vurgusuna rağmen cinsiyet farklılıklarına ilişkin oldukça statik ve tekçi kavramlaştırma ile hareket eder. Kadınlık ve erkeklik arasındaki kimi farklılıklar evrensel olarak var olsa da bunlar arasında ciddi bir çeşitlilik söz konusudur. 

2. Kadınlık ve erkekliğin her iki cinsiyetin deeşit ama zıt yönlerde sınırlandığı iki farklı yüz mü yoksa erkekliğin ezen, kadının ise ezilen konum mu olduğuna ilişkin bir belirsizlikmevcuttur. Bu anlamda eril olan iktidarı görmezden gelmeleri bir sorun oluşturur.
3. Genellikle insanların görece pasif oldukları farz edilir. Oysa insanlar kuramın öngördüğünden daha aktif bir biçimde sürece müdahil olurlar.
4. Kadın ve erkek olma kategorilerinin içeriğini açıklamaz. Toplumsal cinsiyetin nasıl inşa edildiğinin değil, nasıl edinildiğinin kuramıdır.

Doğru cevap E seçeneğidir

Yorumlar
  • 0 Yorum