Toplumsal Cinsiyet Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1391720

Barrie Thorne klasik aile sosyolojisinin feminist eleştirisinde dört temayı vurgular. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?


Feministler, yalıtılmış çekirdek aile, modern sanayi toplumunun tipik aile biçimidir. Bu aile biçimi yapısal olarak yalıtılmıştır çünkü artık geniş akrabalık ilişkilerinin bir parçası değildir.

Feministler birlikte yaşayan ve cinsiyetçi işbölümüne sahip çekirdek aileyi, tek doğal ve meşru aile biçimi olarak gören ideolojiye karşı çıkar. Feministler herhangi bir özgül aile biçiminin biyolojik zorunluluklar temelinde doğal olmasını reddeder. Aile organizasyonu ve ideolojisi daha ziyade toplumsal organizasyona ve toplumdaki bireylerin rollere ilişkin varsayımlarına göre temellenir.

Feministlerin, ailenin bir analiz alanı olarak kabul edilmesine çalışması, erkek-akım sosyolojideki cinsiyet temelli analiz kategorilerine karşıdır.

Feministler ailenin farklı üyelerinin aile hayatını farklı biçimlerde deneyimlediğini öne sürer. Feministlere göre kadınların annelik ve aile hayatı deneyimleri; ailedeki güç ilişkilerinin çatışmaya, şiddete, işlerin ve kaynakların eşitsiz dağıtımına neden olabileceğini ve olduğunu kanıtlamıştır.

Feministler ailenin özel alan olması gerektiği varsayımını sorgulamıştır. Ailenin aldığı biçim büyük ölçüde ekonomik ve toplumsal politikalardan etkilenir ve aile dışarıdan müdahaleye açıktır. Ailenin doğası hakkında sağduyulu inançların, kadınların toplu- ma katılma ve erkeklerle eşitlik kazanma fırsatını yok saydığını öne sürerler. Aynı zamanda kadınların iş piyasasından, gençlik kültürlerinden, politik hayattan ve toplumsal hayatın diğer alanlarından dışlanması da böyle gerçekleşir.


Yanıt Açıklaması:

Barrie Thorne klasik aile sosyolojisinin feminist eleştirisinde dört temayı vurgular:

  1. Feministler birlikte yaşayan ve cinsiyetçi işbölümüne sahip çekirdek aileyi, tek doğal ve meşru aile biçimi olarak gören ideolojiye karşı çıkar. Feministler herhangi bir özgül aile biçiminin biyolojik zorunluluklar temelinde doğal olmasını reddeder. Aile organizasyonu ve ideolojisi daha ziyade toplumsal organizasyona ve toplumdaki bireylerin rol- lere ilişkin varsayımlarına göre temellenir.

  2. Feministlerin, ailenin bir analiz alanı olarak kabul edilmesine çalışması, erkek-akım sosyolojideki cinsiyet temelli analiz kategorilerine karşıdır.

  3. Feministler ailenin farklı üyelerinin aile hayatını farklı biçimlerde deneyimlediğini öne sürer. Feministlere göre kadınların annelik ve aile hayatı deneyimleri; ailedeki güç ilişkilerinin çatışmaya, şiddete, işlerin ve kaynakların eşitsiz dağıtımına neden olabileceğini ve olduğunu kanıtlamıştır.

  4. Feministler ailenin özel alan olması gerektiği varsayımını sorgulamıştır. Ailenin aldığı biçim büyük ölçüde ekonomik ve toplumsal politikalardan etkilenir ve aile dışarıdan müdahaleye açıktır. Ailenin doğası hakkında sağduyulu inançların, kadınların topluma katılma ve erkeklerle eşitlik kazanma fırsatını yok saydığını öne sürerler. Aynı zamanda kadınların iş piyasasından, gençlik kültürlerinden, politik hayattan ve toplum- sal hayatın diğer alanlarından dışlanması da böyle gerçekleşir. (1997, s.112).

Doğru cevap A' dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum