Toplumsal Cinsiyet Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1396695

“Feminist düşünürler, modern bilim anlayışının sınıfsal temelli ve ataerkil içerikli rasyonel, özcü ve evrensel varsayımlarına bağlı ikilikler şeklinde daha geçerli ve güvenilir bir bilgiyi üretebileceğini bazı önermeler kullanarak savunmuşlardır.”

Aşağıdakilerden hangisi bu önermelerden biri değildir?


Bilim insanlarının, kadınların toplumsal konumunun incelenmesi için gereken bilgiyi ataerkil ilişkiler nedeniyle sorunsallaştıramamış olmaları eleştirilmiştir.

Kadınların toplumsal konumunun analizinin, kadın bilim insanları tarafından üstlenilmesinin bir zorunluluk hâline geldiği savunulmuştur.

Kadın bilim insanlarının birikmiş feminist kurama sahip olabilmelerinin gerçekten uzun bir süreyi gerektireceği iddia edilmiştir.

Kadının toplumsal konumunun incelenmesi için sadece cinsiyet boyutundan olaya bakılması değil, sosyolojik açıdan da incelenmesi istenmiştir.

Hem araştırmayı yapan bilim insanının kadın hem de cevaplayıcıların kadın olma durumu, feminist araştırmada ileri bir metodolojik adım olarak düşünülmüştür.


Yanıt Açıklaması:

A, B, C ve E seçenekleri feminist düşünürlerin önermeleri arasında yer alır ancak D seçeneğinde verilen “kadının toplumsal konumunun incelenmesi için sadece cinsiyet boyutundan olaya bakılması değil, sosyolojik açıdan da incelenmesi istenmiştir.” şeklindeki ifade söz konusu önermelerden biri değildir. Doğru cevap D seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum