Toplumsal Cinsiyet Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1394160

Feminizm ile ilgili verilenlerden hangileri doğrudur?

I. Feminizm sadece kadınları sorgulayan bir yaklaşımdır.

II.Feminist düşünce, akıl yürütmenin doğal bir yetenek olmadığını, onun toplumsal olarak inşa edildiğini öne sürmüştür.

III. Feminist düşünce, toplumsal gerçekliğin sadece sınıfsal olmadığı, aynı zamanda ataerkil olduğunu ortaya koymuştur.


Yalnız I

Yalnız II

I ve II

II ve III

I ve III


Yanıt Açıklaması:

Feminist düşünce, aklın erkeklerle özdeşleştirilmesinin erkek egemenliğinin bir uzantısı olarak görülmesi gerektiğini savunarak rasyonel temelli düşünceye karşı çıkmış, akıl yürütmenin doğal bir yetenek olmadığını, onun toplumsal olarak inşa edildiğini öne sürmüştür.

Feminist düşünce tarafından kadınlar kategorisinin de, evrensel bir insanlık kategorisi olarak ele alınıp, ortak özellikler ve meşrulaştırmalar ile betimlenmesi de eleştirilmiştir (New, 1998). Her şeyden önce, feminist düşüncenin, kadınların top- lumsal konumunu, toplumsal ilişkilerin sorgulanmasında merkeze alması, toplumda sadece kadınları inceliyor olması anlamına gelmez. Feminist düşünce toplumsal ilişkilerin olası en geniş kapsamını içeren bir sorgulamadır. Bu çerçevede, ne sadece kadınlar feministtir, ne de feminizm sadece kadınları sorgulayan bir yaklaşımdır.

Feminist düşüncenin, toplumsal gerçekliğin sadece sınıfsal olmadığı, aynı zamanda ataerkil olduğunu ortaya koyması, modernite düşüncesine yönelttiği en temel eleştirilerden biridir. Doğru cevap D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum