Toplumsal Cinsiyet Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1372813

Feminist düşünürler, kadınların toplumsal konumunun incelenmesi için gereken bilginin sorunsallaşmamasının nedenini açıklarken hangi düşünceyi eleştirmişlerdir?


Fatalizm,

Pragmatizm,

Determinizm,

Ortodoks Modernite,

Pozitivizm,


Yanıt Açıklaması:

Feminist düşünürler, modern bilim anlayışının sınıfsal temelli ve ataerkil içerikli rasyonel, özcü, evrensel varsayımlarına bağlı ikilikler şeklinde ve nedenselliği hedefleyen, belirleyici, gelişmeci yapısallığı içerisinde daha geçerli ve güvenilir bir bilginin üretilebileceğini aşağıda sıralanan çelişkili önermeleri kullanarak savunmuşlardır.
1. Her şeyden önce, bilim insanları, toplumsal ilişkilerinin diğer alanlarında olduğu gibi, kadınların toplumsal konumunun incelenmesi için gereken bilgiyi toplumda varlığını güçlü bir şekilde devam ettiren ataerkil ilişkiler nedeniyle sorunsallaştıramamışlardır. Bu durumun bilim alanında büyük bir eksiklik oluşturduğu ve önlenmesi gerektiği feminist düşüncelerce dile getirilmiştir.
2. Bu itiraz gerçekleşmediğinde veya gerçekleşme ihtimali söz konusu olmadığında, kadınların toplumsal konumunun analizinin, kadın bilim insanları tarafından üstlenilmesinin bir zorunluluk hâline geldiği savunulmuştur.
3. Bilimsel bilgi üretiminin ancak birikmiş bilimsel bilgi (kuramsal bilgi) temelinde mümkün olduğu düşünüldüğünde, kadın bilim insanlarının ataerkillikten arınmış kuramsal bilgiye, yani feminist kuramsal bilgiye sahip olmamaları, birikmiş kuramsal bilgiyi kullanamamalarına neden olmuştur. Bu engelin aşılabilmesinin, yani kadın bilim insanlarının birikmiş feminist kurama sahip olabilmelerinin gerçekten uzun bir süreyi gerektireceği iddia edilmiştir.
4. Bu engel zamana bırakılarak, feministler, feminist zeminli araştırmada, cevaplayıcıların erkek değil de, kadın olmalarının, yani bilgiyi kadınlardan toplamanın güvenirliği ve geçerliliği arttıracağını savunmuşlardır. Ancak, kadınların cevaplayıcılarının da erkeklerinki öznel olacağı kabul edildiğinden bu tercihin çok etkin bir yöntemsel üstünlük sağlayamayacağı görülmüştür.
5. Hem araştırmayı yapan bilim insanının kadın hem de cevaplayıcıların kadın olma durumu, feminist araştırmada ileri bir metodolojik adım olarak düşünülmüştür.

Yorumlar
  • 0 Yorum