Toplumsal Değişme Kuramları Deneme Sınavı Sorusu #750586

Max Weber’e göre Kalvinizm’de fikirler ve toplumsal eylem/davranış ilişkisi bakımından diğerleri toplumsal eylem/davranış iken aşağıdakilerden hangisi fikirdir?


Kalvinistler gösterişsiz, rasyonel çalışma fikrine yönelmişlerdir.

Erken dönem Kalvinizm’in temel bir inancı, bu dünyada her şeyi oluruna bıraktığımızda geri dönülemeyecek biçimde günah ve ölüm içinde kaybolacağımızdır. Bu yüzden kişi kendi rahatını düşünerek Tanrı’yı yüceltmek için çalışmadığında günâh ve ölüm içinde sonsuza kadar kaybolacaktır.

Bütün dinler gibi Kalvinizm de basitçe ritüellerden ibaret değildir –gündelik hayatta bir temel sosyal kontrol aracı olarak hareket etmeye çalışır. Aşırı bir biçimde rasyonel, üretkenlik-yönelimli çalışma vurgulanır.

Kalvinizm kendi kollektif bilincini bütün topluma yaymaya çalışır. Herkesin tamamen Tanrı’yı yüceltmek amacıyla, büyük ahlâkî sistemlerin inşa edilmesine “katkıda bulunması” gerekir ve işbirliği yapmayanlar (özellikle inançsızlar) şiddetle cezalandırılacaktır.

Sıkı, rasyonel, başarılı çalışmanın ‘Tanrı’nın inayeti’nin kriteri olduğuna inanıldığı için, çalışma “Tanrı tarafından” ödüllendirilirken, tembelliğin kötülüğün işareti olduğu düşünülür ve ağır bir biçimde yaptırım altına alınır.


Yanıt Açıklaması:

Toplumsal eylem: Kalvinistler gösterişsiz, rasyonel çalışma fikrine yönelmişlerdir.

Toplumsal eylem: Bütün dinler gibi Kalvinizm de basitçe ritüellerden ibaret değildir –gündelik hayatta bir temel sosyal kontrol aracı olarak hareket etmeye çalışır. Aşırı bir biçimde rasyonel, üretkenlik-yönelimli çalışma vurgulanır.

Toplumsal eylem: Kalvinizm kendi kollektif bilincini bütün topluma yaymaya çalışır. Herkesin tamamen Tanrı’yı yüceltmek amacıyla, büyük ahlâkî sistemlerin inşa edilmesine “katkıda bulunması” gerekir ve işbirliği yapmayanlar (özellikle inançsızlar) şiddetle cezalandırılacaktır.

Fikir: Erken dönem Kalvinizm’in temel bir inancı, bu dünyada her şeyi oluruna bıraktığımızda geri dönülemeyecek biçimde günah ve ölüm içinde kaybolacağımızdır. Bu yüzden kişi kendi rahatını düşünerek Tanrı’yı yüceltmek için çalışmadığında günâh ve ölüm içinde sonsuza kadar kaybolacaktır.

Toplumsal eylem: Sıkı, rasyonel, başarılı çalışmanın ‘Tanrı’nın inayeti’nin kriteri olduğuna inanıldığı için, çalışma “Tanrı tarafından” ödüllendirilirken, tembelliğin kötülüğün işareti olduğu düşünülür ve ağır bir biçimde yaptırım altına alınır.

Yorumlar
  • 0 Yorum