Toplumsal Değişme Kuramları Deneme Sınavı Sorusu #571256

"Eğitimi toplumsal değişim için bir kaynak olarak gören,toplumsal, ekonomik ve politik kurumlar eğitim ile birlikte ve tutarlı bir biçimde bütüncül olarak planlanabilirse toplumda istenilen değişimler meydana getirebilir."görüşünü savunan düşünür kimdir?


Counts

Bowles

Bernstein

Willis

Dewey


Yanıt Açıklaması:

Eskicumalı eğitim ile toplumsal değişme arasındaki ilişkileri açıklayan dört temel görüş saymaktadır:

  • Counts, Inkeles, Smith, Schultz, Harbison ve Myers tarafından dillendirilen yeniden oluşumcu ve modernist görüş eğitimi toplumsal değişmeyi sağlayan en önemli kurum olarak görür.
  • Althusser, Bowles ve Gintis tarafından geliştirilen Marksist yapısalcı veya çatışmacı görüş eğitim kurumlarını mevcut sistemi koruyan ve yeniden üreten hegemonik bir araç olarak değerlendirmektedir.
  • Çatışmacı görüşü revize eden Apple, Anyon, Bernstein, Giroux ve Willis gibi NeoMarksist akademisyenlere göre ise eğitim statükoyu sürdürmekle birlikte onu mutlak manada koruyamaz. Eğitim sınırlı da olsa toplumsal değişmeye kaynaklık eder.
  • Dewey tarafından geliştirilen dördüncü görüş ise eğitimi toplumsal değişim için bir kaynak olarak görür. Buna göre eğer toplumsal, ekonomik ve politik kurumlar eğitim ile birlikte ve tutarlı bir biçimde bütüncül olarak planlanabilirse toplumda istenilen değişimler meydana getirebilir. Dewey Türk eğitim sistemini bizzat kuran kişidir. Ülkemizde eğitime toplumsal değişmede daima merkezi ve aşırıya kaçan bir rol verilmesinin nedenlerinden birisi de budur.

Doğru cevap E'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum