Toplumsal Değişme Kuramları Deneme Sınavı Sorusu #741311

Teknoloji, emek, işbölümü, organizasyon yapıları esnekleşen ve özelleştirme yolu ile devletin küçüldüğü dönem aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmiştir?


Sanayi sonrası toplum

Sanayi toplumu

Sanayi öncesi toplum

Fordizm

Gelişmiş tarım toplumu


Yanıt Açıklaması:

1960’lardan itibaren Fordizmin yaşadığı sorunları aşmak üzere gündeme gelen bilgi teknolojilerinin ekonomi ve toplumda kazandığı merkezi rolden ötürü bazı sosyal bilimciler ortaya çıkan bu toplumsal yapıyı yeni bir toplum aşaması olarak görmektedir. Ağırlıklı olarak sanayi sonrası toplum olarak adlandırılan bu toplumda teknoloji, emek, işbölümü, organizasyon yapıları esnekleşmiş ve özelleştirme ile devlet küçülmüştür. Sanayi toplumundan sanayi sonrası topluma geçişi açıklamak üzere teknolojik faktörlere merkezi yer veren kuramcılar toplumsal değişimi açıklamada evrimci bir yaklaşımı benimsemektedirler.

Sanayi sonrası toplum, “enformasyonun merkezi önemi dışında hizmet toplumuna geçişi ve beyaz yakalı olarak adlandırılan profesyonel ve teknik adamların istihdamının büyümesini içermektedir. Bu gelişmenin kaynağı ise, tek başına enformasyon değil, yeni enformasyon teknolojilerinin gelişimi ve bu teknolojilerin toplumun her kesimine yayılabilmesinin yaratacağı potansiyel ile özdeşleştirilen kuramsal bilgidir”

Yorumlar
  • 0 Yorum