Toplumsal Değişme Kuramları Deneme Sınavı Sorusu #725741

“Klasik işlevselci yaklaşıma göre burada toplum, dengeyi sağlama eğiliminde olan birbirine bağımlı parçaların toplamı bir sistem olarak görülür. Toplumda, nüfusun yeniden üretimi gibi yaşamsal önemde değerlendirilmesi gereken işlevsel gereklilikler vardır. Kurumlar toplumsal sistemin …………x1……….dirler ve bir işlev sundukları için vardır ve varlıklarını sürdürürler. Toplum bir ………….x2…………..ya benzer. Bu çerçevede toplumda mevcut olan ……….x3…………. ve ………………x4……………….. mekanizmaları bu sosyal sistemin dengesinin devamı için önemlidir. Bu ……….x3…………. ve ………………x4……………….. ler tabakalaşma sistemi vasıtasıyla kendilerini sürdürürler. ” Yukarıda verilen paragrafta boşlukları uygun seçenekle doldurunuz. 


Gövdesi- uzantı- tabakalaşma- uzmanlaşma

Sistemi - organizma- tabakalaşma- uzmanlaşma

Sistemi- tabaka- farklılaşma- bütünleşme

Öğesi- organizma- farklılaşma- bütünleşme

Öğesi- tabaka- farklılaşma- uzmanlaşma


Yanıt Açıklaması:

Parsons’a göre sosyal sistem bireylerin faaliyetlerinden oluşmaktadır. Bir sosyal sistem bireyler arasındaki karşılıklı etkileşim üzerine bina edilmiştir. Parsons, her bir bireyin beklentilerinin olduğunu ve bu beklentilerin diğer bireyler tarafından etkilendiğini ve biçimlendirildiğini, bu beklentilerin aynı zamanda kabul edilmiş normları ve yaşam alanındaki toplumun değer yargılarını da bünyesinde barındırdığını söylemektedir

Klasik işlevselci yaklaşıma göre burada toplum, dengeyi sağlama eğiliminde olan birbirine bağımlı parçaların toplamı bir sistem olarak görülür. Toplumda, nüfusun yeniden üretimi gibi yaşamsal önemde değerlendirilmesi gereken işlevsel gereklilikler vardır. Kurumlar toplumsal sistemin öğesidirler ve bir işlev sundukları için vardır ve varlıklarını sürdürürler. Toplum bir organizmaya benzer; bir vücudun işlevini yerine getirebilmesi için birlikte çalışan parçalar (organlar) veya sistemlerden oluşan canlı bir organizma gibidir. Bu çerçevede toplumda mevcut olan farklılaşma ve bütünleşme mekanizmaları bu sosyal sistemin dengesinin devamı için önemlidir. Bu farklılaşma ve bütünleşmeler tabakalaşma sistemi vasıtasıyla kendilerini sürdürürler. Buna göre tabakalaşma farklılıkları ve uzmanlıkları koruyarak toplumsal dengenin devamı açısından hayati bir rol oynamaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum