Toplumsal Tabakalaşma ve Eşitsizlik Deneme Sınavı Sorusu #463709

Marshall’ın vatandaşlık kuramına yaptığı en büyük katkı aşağıdakilerden hangisidir?


Toplumsal ve ekonomik eşitsizliğin vatandaşlık açısından olumsuz sonuçlar doğurduğunu ve ancak toplumsal ve ekonomik açılardan eşit hakların sağlanmasının vatandaşlığın eşitlik prensibini hayata geçireceğini öngörmesidir.

Kamusal hak ve yükümlü- lüklerle donatılan vatandaşlık olgusunun, ulus-devlet içinde sınırlandırdığı insanları kısmen kapsayıcı kısmen de dışlayıcı bir içeriğe sahip olduğunu işaret etmiştir.

Ulus üyeliği ile yurttaşlığı birbirine bağlamasıdır.

Rasyonel ve özerk olduğu, siyasi katılım ve denetim yetenekleri olduğu varsayılan özgür bireyler ve onların yarattığı siyasi kurumlar üzerinde temellendirmiştir.

Vatandaşlık modelinde kültür, kimlik ve etnik azınlık hakları kavramlarını birbirlerine eklemlemenin önemine vurgu yapmıştır.


Yanıt Açıklaması:

İkinci Dünya Savaşı sonrasında toplumsal eşitsizliğin vatandaşlık kurumuna olumsuz etkilerini ele alan Thomas Marshall, demokratik yurttaşlık kurumunun ancak sosyal hakların tanınmasıyla gerçek işlevini yerine getirebilir hâle geleceğini savunmuştur. Marshall, temel hak ve özgürlüklerle siyasi hakların ancak sosyal hakların varlığı sayesinde tüm vatandaşların etkili olarak kullanabildikleri haklara dönüşebileceğini iddia etmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum