Toplumsal Tabakalaşma ve Eşitsizlik Deneme Sınavı Sorusu #465879

Aşağıdakilerden hangisi, Wood’un yeni toplumsal hareketler ile yeni toplumsal hareketleri siyasetin merkezine yerleştiren Postmarksizme yönelik yaptığı eleştirilerden biridir?


Bir mağara adamının sosyalist olma ihtimali, bir proleterinkiyle aynıdır - bunun için, o mağara adamının, uygun söylemi işitebileceği uzaklıkta olması yeterlidir.

Kapitalist bir toplumda, sınıfa “ayrıcalık” tanımaksızın çeşitli eşitsizliklerle mücadele etmenin bir yolu olarak “karmaşık” ya da “çoğulcu” bir siyaset anlayışına ihtiyaç vardır.

Günümüzde, Batı’da, Güney’de ve Doğu’da “yeni” olarak etiketlenen pek çok toplumsal hareket, bazı istisnalar dışında çağlar boyunca varolan toplumsal hareketlerin yeni biçimleridir.

Bu kuram, esasen Marksizm-sonrası (postmarksizm) olarak değil de, Marksizm-dışı (ex-Marxism) olarak adlandırılması gerekir.

Çıkarların nereden geldiği Postmarksizm için, küçük bir çocuk için, bebeklerin nereden geldiği meselesi kadar karanlık bir meseledir.


Yanıt Açıklaması:

Liberal-demokratik formel eşitlik anlayışını tatmin edici bulmayan radikal demokrasi projesi savunucuları Laclau ve Mouffe’nin düşüncelerine B seçeneğinde; Fuentes ve Frank’ın düşüncelerine C seçeneğinde; Norman Geras’ın düşüncelerine D seçeneğinde; Terry Eagleton’un düşüncelerine ise, E seçeneğinde yer verilmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum