Toplumsal Tabakalaşma ve Eşitsizlik Deneme Sınavı Sorusu #465859

1960’ların sonlarından itibaren Avrupa ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri’nde ortaya çıkan yeni toplumsal hareketlerin talepleri, 1980’lerin ortalarından itibaren canlanan yurttaşlık tartışmalarıyla koşutluk içindedir. Zira uluslararası göçün artışı, milliyetçiliğin canlanması, Batı Avrupa’da çok kültürlü ve çok ırklı hâle gelen bir nüfus yapısından kaynaklanan gerilim, Doğu Avrupa’daki toplumsal hareketlerin demokratik politik talepler ve sivil özgürlükler etrafındaki devrimci dönüşümleri harekete geçirmesi gibi gelişmeler, dünyanın pek çok bölgesinde yurttaşlık tartışmalarının canlanmasına neden olmuştur.
Bu parçaya göre, aşağıdaki çıkarımlardan hangisine varılabilir?


Yeni toplumsal hareketler, ekonomik dağıtım meselelerinden çok yaşam biçimleriyle ilgilenmektedir.

Yeni toplumsal hareketler beraberinde yeni vatandaşlık tartışmalarını da getirmiştir.

Yeni toplumsal hareketler, amaçlarının evrensel olmadığını ve potansiyel üyeliklerin koşullu olduğunu ortaklaşa kabul etmişlerdir.

Yeni toplumsal hareketler, çoğulculuk, demokrasi ve güçlü bir sivil toplum ile nitelenen toplumlarda ortaya çıkmıştır.

Yeni toplumsal hareketler, ırksal, dilsel, etnik gurur politikasına dair mücadeleler geliştirmiştir.


Yanıt Açıklaması:

A, D ve E seçeneklerinde, 1960’lı yıllardan başlayarak Batı sanayi toplumlarında oluşan “yeni değerler”in yeni bir siyaset ve siyasal eylemlilik anlayışına yol açtığı ve bu değer, hareketler çağında siyasetin, refah devletinin ve Fordist/Keynesçi ekonominin sağlayabileceği politikaların ötesinde, bireysel yaşamın kendisiyle ilgili ve yaşamın değişik biçimlerine dayalı olarak tanımlanmaya başladığı, böylelikle farklılıkların tanınması temelinde gelişen yeni bir siyaset anlayışının ortaya çıktığı ele alınmıştır. C seçeneğinde, yeni toplumsal hareketlerin öznel ve tikel karakteri vurgulanmıştır. Oysa parçada, yeni toplumsal hareketler ile yeni vatandaşlık tartışmaları arasında ne tür bir ilişki olduğu anlatılmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum