Toplumsal Tabakalaşma ve Eşitsizlik Deneme Sınavı Sorusu #466163

-Çağdaş toplum artan bir farklılaşma, toplumsal ilişkiler ve deneyimlerin bir çeşitlileşmesi, yaşam tarzlarının çoğulluğu ve kişisel kimliklerin fazlalaşması ile karakterize olmaktadır.
-Bir toplumsal devrim programına başvurmaksızın kapitalizmin demokratik dönüşümünün olanaklı olduğunu savunmaktadır.
-Sınıf kategorisi terk edilerek ve bunun yerine kentsel, ekolojik, anti-otoriter, anti-kurumsal ve feminist hareketler gibi farklı kimlik ve siyasetleri önceliğe alır.
Yukarıda özellikleri verilen politik hareket aşağıdakilerden hangisidir?


Radikal demokrasi

Marksizm

Postmarksizm

Kapitalizm

Liberalizm


Yanıt Açıklaması:

Radikal demokrasi siyasetine göre, çağdaş toplum artan bir farklılaşma, toplumsal ilişkiler ve deneyimlerin bir çeşitlileşmesi, yaşam tarzlarının çoğulluğu ve kişisel kimliklerin fazlalaşması ile karakterize olmaktadır. Eski sınıf dayanışmaları bozulmuştur ve başka kimliklere dayanan ve başka baskılara karşı olan toplumsal hareketler -cinsiyet, ırk, etniklik, cinsellik vb. ile ilgili olarak- çoğalmıştır. İlk koşul olarak sınıf kategorisinin terk edilerek ve bunun yerine kentsel, ekolojik, anti-otoriter, anti-kurumsal ve feminist hareketler gibi farklı kimlik ve siyasetleri ifade eden yeni toplumsal hareketlerin radikal demokrasi siyasetinin temel özneleri olması gerekir.

Yorumlar
  • 0 Yorum