Toplumsal Tabakalaşma ve Eşitsizlik Deneme Sınavı Sorusu #465760

Yeni toplumsal hareketlerin kopuş ve süreklilik teorilerinin özellikleri ile ilgili olarak aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?


Süreklilik teorisine göre, yeni toplumsal hareketlerin talepleri kapitalizmin sınıf yapısından kaynaklanan sorunlara karşı bir tepkidir.

Süreklilik teorisine göre, yeni toplumsal hareketlerin talepleri ekonomik yapıdan özerk değildir.

Kopuş teorilerine göre, yeni toplumsal hareketler kimlik yönelimli talepler içermezler.

Kopuş teorilerine göre, yeni toplumsal hareketler sosyalist ideolojinin, modernleşme sürecinin ve refah devletinin eleştirisini yaparak ortaya çıkmıştır.

Kopuş teorilerine göre, yeni toplumsal hareketler merkezsiz ve hiyerarşik olmayan örgütlenme biçimleri ortaya koyar.


Yanıt Açıklaması:

Yeni toplumsal hareketlerin eski hareketlerin devamı olduğunu düşünen Süreklilik teorisine göre, yeni toplumsal hareketlerin talepleri kapitalizmin sınıf yapısından kaynaklanan sorunlara karşı bir tepkidir ve ekonomik yapıdan özerk değildir. Yeni toplumsal hareketlerin talepleri, bu nedenle, eski toplumsal hareketlerden miras alınmış görünmektedir. Yeni toplumsal hareketler eski ve yeni orta sınıflardan, işsizlerden, öğrencilerden ve emeklilerden oluşur. Dolayısıyla bu hareketler sınıflar arasındaki bir ittifaka dayanır. Bu hareketlerin talepleri üretim ilişkilerinden ayrılamaz. Bu talepler emek-sermaye çelişkisinin karmaşık dolayımlarıdır. Kopuş teorilerine göre ise, Yeni toplumsal hareketler sosyalist ideolojinin, modernleşme sürecinin ve refah devletinin eleştirisini yaparak ortaya çıkmıştır. Bu nedenle eski toplumsal hareketlerden keskin bir ayrıma işaret ederler. Yeni toplumsal hareketler orta sınıf temelli hareketlerdir. Kimlik yönelimli talepler içerirler. Bu nedenle de üretim ilişkileri gibi kavramlarla açıklanamazlar. Yeni toplumsal hareketler merkezsiz ve hiyerarşik olmayan örgütlenme biçimleri ortaya koyar.

Yorumlar
  • 0 Yorum