Toplumsal Yaşamda Aile Deneme Sınavı Sorusu #573235

Aşağıdakilerden hangisi "punaluan aile" biçimini ifade etmektedir?


Bir grup içinde erkek kardeşler ile kız kardeşler arasındaki evlenmelere dayanır.

Bir grup içinde birden çok erkek kardeşlerin birbirlerinin karılarıyla ya da birden çok kız kardeşlerin birbirlerinin kocalarıyla evlenmelerinden oluşur.

Bir erkek ile bir kadının evlilik biçiminde birleşmesi şeklindedir ancak erkekle kadının birlikte aynı evde oturmalarını öngörmez. 

Bir erkeğin birden çok kadınla evlenmesi esasına dayanır.

Tek bir erkeğin tek bir kadınla evlenmesi esasına dayanır. 


Yanıt Açıklaması:

Kan yakınları arasında evlenmeye dayanan aile: Bir grup içinde erkek kardeşler ile kız kardeşler arasındaki evlenmelere dayanır.Punaluan ailesi: Bu aile biçimi adını awailerin “Punaluan dedikleri akrabalık ilişkilerinden almaktadır. Bu aile bir grup içinde birden çok erkek kardeşlerin birbirlerinin karılarıyla ya da birden çok kız kardeşlerin birbirlerinin kocalarıyla evlenmelerinden oluşur.Syndyasmian aile: Toplumların demografik yapısı değiştikçe ve zamanla evlenmeleri yasak olan kardeş ve akrabalar çoğaldıkça grup halinde ilişkilerin sınırlanması sebebi ile iki başlı anlamına gelen “Syndyasmian ailesi ” görülmeye başlamıştır. Bu aile bir erkek ile bir kadının evlilik biçiminde birleşmesi şeklindedir. Fakat erkekle kadının birlikte aynı evde oturmalarını öngörmez. Bu aile tek eşli ailenin başlangıcı olarak kabul edilir. Ataerkil aile: Bu aile bir erkeğin birden çok kadınla evlenmesi esasına dayanır. Tekeşli aile: Bu aile tek bir erkeğin tek bir kadınla evlenmesi ve her ikisinin kendi başlarına bir evde oturmaları esasına dayanır. Esas özelliği uygarlaşmış toplumlarda ortaya çıkmış olmasıdır. Bu nedenle modern bir aile biçimi sa- yılmaktadır. Bu aile babaları kesin olarak bilinen çocuklar yetiştirmek amacı ile erkek egemenliği üzerine kurulmuştur. Bu ailede evliliği bozma hakkı erkeğe tanınmıştır. Doğru cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum