Toprak Bilgisi ve Bitki Besleme Deneme Sınavı Sorusu #1234499

Örnekleme sıklığı ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? 


Alınan örneğin ne kadar büyüklükteki bir arazi parçasını temsil edebileceğine, çeşitli formüllerle karar verilir. 

Arazide gözle görülür renk, eğim, bünye, bitki örtüsü yoğunluğu vb değişim yoksa, her 10 dekarda (100 m x 100 m) bir örnekleme yapılabilir.

Çukur ve tümsekler, çevredeki arazilerden daha koyu veya açık renkli toprak, taşlık, çalılık alan vb yerlerden, gerekirse alanın büyüklüğüne bakılmaksızın ayrı örnek alınmalıdır. 

Bir önceki dönemde farklı bitki yetişen arazi parçalarından, o yıl tekdüze aynı bitki yetiştirilecekse bile ayrı ayrı örnekleme yapılmalıdır.

Örneklerin temsil ettiği alanı amaca göre belirlemek, uygulamada kolaylık sağlar. 


Yanıt Açıklaması:

Toprak özellikleri kimi zaman birkaç metrelik alan içinde önemli oranda değişebilir. Her bir metrekareden örnek alınamayacağına göre, hata payını azaltmak için, arazide zikzaklar çizilerek ilerlenirken, bir kovaya parça parça toprak alınarak, birkaç yerde yinelenen işlem sonunda karma bir örnek (paçal) elde edilmiş olur. Alınan örneğin ne kadar büyüklükteki bir arazi parçasını temsil edebileceğine, örneği alan karar vermelidir. Arazide gözle görülür renk, eğim, bünye, bitki örtüsü yoğunluğu vb değişim yoksa, her 10 dekarda (100 m x 100 m) bir örnekleme yapılabilir. Çukur ve tümsekler, çevredeki arazilerden daha koyu veya açık renkli toprak, taşlık, çalılık alan vb yerlerden, gerekirse alanın büyüklüğüne bakılmaksızın ayrı örnek alınmalıdır. Bir önceki dönemde farklı bitki yetişen arazi parçalarından, o yıl tekdüze aynı bitki yetiştirilecekse bile ayrı ayrı örnekleme yapılmalıdır. Aynı bitkide gelişme sağlığı yönünden farklılık gözleniyorsa, farklı alanlar yine farklı örneklerle temsil edilmelidir. Örneklerin temsil ettiği alanı amaca göre belirlemek, uygulamada kolaylık sağlar. Örneğin aynı gübrelerle, aynı miktarda gübrelenecek bir alan için ortak örnek yararlı olabilir. Ya da, belirli bir elementin zehirli etkisinin aynı şiddetle görüldüğü bir arazi parçası, tek bir örnekle temsil edilebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum