Tüketici Davranışları Deneme Sınavı Sorusu #1263007

Ayşe, trendlere ve yeni modalara ayak uydurmak, yeni ürünler ve yenilikler görmek için alışveriş yapmaktadır. Bu durumda Ayşe'nin alışverişi aşağıdakilerden hangisidir?


Macera alışverişi

Sosyal alışveriş

Memnuniyet alışverişi

Rol alışverişi

Fikir alışverişi


Yanıt Açıklaması:

Alışveriş motivasyonları, bir tüketici tarafından yapılan alışverişin değerlerine ve tü- keticinin aradığı zevklere dayanır. Araştırmacılar, alışveriş motivasyonlarının temel ola- rak hedonik (zevk ve haz veren) ve faydacı nedenlerden kaynaklandığını belirtmektedir. Ancak, tüketiciler çeşitli hedonik nedenlerle alışveriş yapmaktadır. Hedonik tüketim, tüketimin çok boyutlu ve duygusal yönleriyle ilişkili davranış biçimleri olarak tanımlanmıştır. Hedonik alışveriş motivasyonları altı ana başlık halindedir:

Macera alışverişi: Canlandırıcı, macera ve başka bir dünyada olma hissi gibi motive edici unsurlar için alışverişi ifade eder.

Sosyal alışveriş: Arkadaşlarla ve aileyle alışveriş yapmanın, alışveriş yaparken sosyal- leşmenin ve başkalarıyla bağlanmanın zevkini ifade eder.

Memnuniyet alışverişi: Stresten kurtulmak, olumsuz bir havayı hafifletmek için alış- veriş yapmak ve kimi zaman da kendine özel olarak alışveriş yapmayı ifade eder.

Fikir alışverişi: Trendlere ve yeni modalara ayak uydurmak, yeni ürünler ve yenilikler görmek için yapılan alışverişi ifade eder.

Rol alışverişi: Alışveriş yapanların başkaları için alışveriş yapmaktan duydukları keyfi, bu aktivitenin tüketicilerin duyguları ve ruh halleri üzerindeki etkisini ve başkaları için mükemmel bir hediye bulurken tüketicilerin hissettiği heyecan ve içsel neşeyi ifade eder.

Değer alışverişi: Alışveriş, indirimin olduğu ve pazarlığın yapıldığı zamanlardaki alış- verişi ifade eder.

Yorumlar
  • 0 Yorum