Tüketici Davranışları Deneme Sınavı Sorusu #1269046

Bireyler algılamalarını kolaylaştırmak için bazı kestirme yolları kullanabilirler. Bun­lar arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?


Stereorötatipler

Fiziksel görünüm

İlk etki

Halo etkisi

Sonuçlara sıçramak


Yanıt Açıklaması:

Uyaranların Yorumlanması

Kişinin belirli bir uyarana yüklediği anlama yorumlama denir. Uyaranların örgütlenme­sinin ardından birey uyaranı yorumlayarak, yaşamını kolaylaştıracak bir sonuca ulaşır. Yorumlama; bir sonuca ulaşma; bir anlama ulaşma zihinsel bir süreçtir. Bir uyaranı algıla­dığımızda uyaranın ne olduğunu belirlemeye ve bizim için ne anlam içerdiğini anlamaya çalışırız. Açıktır ki bu aşama algılamanın neden bireysel olduğunu en net açıklayan aşa­madır. Çünkü her birey kendi yorumuna kendince ulaşır (Barış, 2012).

Bireyler algılamalarını kolaylaştırmak için bazı kestirme yolları kullanabilirler.

Bun­lar: Fiziksel görünüm, uyaranın fiziksel özelliklerinin uyaranı yorumlamak için temel alınmasıdır.

İlk etki, uyaranla önceden yaşanan etkileşimlerin akılda kalması ve sürekli hatırla­narak kullanılmasıdır.

Halo etkisi, tek bir özelliğine dayanarak uyaranın tüm özellikleri hakkında bütünleşik bir fikre sahip olmak olarak tanımlanır. Bir uyaranın pek çok özelliği olmasına karşın, sadece bir ya da birkaç boyutunun göz önüne alınıp, bu boyutların uyaranın tüm özellik­lerine genellenmesidir.

Sonuçlara sıçramak, uyaranın tamamına maruz kalmadan uyaran için bir yoruma varmaktır. Stereotipler (kalıp yargı), bir dizi özelliği bir uyarana atfettiğimiz genellemelerimiz­dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum