Tüketici Davranışları Deneme Sınavı Sorusu #1241809

Reklam filmleri ilk kez gösterime sunulduğunda genellikle 60 saniye kadardır, yeterli sayıda tekrar yapıldıktan sonra bu süre 30 ya da 15 saniyeye kadar indirilerek, aynı filmin kısa bir versiyonu yayınlanır. Bu durum aşağıdaki algısal örgütleme ilkelerinden hangisine örnektir?


Şekil-Zemin ilişkisi

Benzerlik ilkesi

Yakınlık ilkesi

Tamamlama ilkesi

Devamlılık ilkesi


Yanıt Açıklaması:

Tamamlama ilkesi: Kişi kopuk parçaları zihninde birleştirir ve bir bütün olarak algı­lar. Eğer seçilen uyaran eksik parçalara sahip ise birey bunları tamamlar (tamamladınız değil mi?).

Beyin kopuk parçalar yerine bütünü algılar. Bu nokta öğrenme ile sıkı sıkıya bağın­tılıdır. Birey bir şeyleri öğrendiğinde, eksik parçaları tamamlaması mümkün olur. Misal rakiplere gönderme yapan çamaşır suyu reklamında marka ismi belli değildir ama “şişe­sinin özelliğinden” tüketiciler hangi rakibe gönderme yapıldığını hemen anlarlar, çünkü tamamlama yaparlar. Benzer bir şekilde, bazen reklamlarda sorular sorulup tüketicilerin tamamlaması beklenir. Reklamcılar bu yüzden başlıklarda sorular kullanırlar ve tamam­lanmasını izleyiciye bırakırlar. Reklam filmleri ilk kez gösterime sunulduğunda genellikle 60 saniye kadardır, yeterli sayıda tekrar yapıldıktan sonra bu süre 30 ya da 15 saniyeye kadar indirilerek, aynı filmin kısa bir versiyonu yayınlanır.

Yorumlar
  • 0 Yorum