Tüketici Davranışları Deneme Sınavı Sorusu #1259580

Aşağıdakilerden hangisi e-Tüketici davranışında kullanışlılık ile ilgili fonksiyonel faktörlerden biridir?


Bilgi mimarisi

Kişiselleştirme

Belirsizliği giderici unsurlar

Sunum kalitesi

Alışveriş güvenliği


Yanıt Açıklaması:

Fonksiyonel Faktörler

Kullanışlılık ve etkileşim fonksiyonel faktörleri oluşturan iki alt kategoridir. Yüklenmesi uzun süren, rahat kullanılamayan ve etkileşimsiz bir site tüketicileri otomatik olarak kendinden uzaklaştıracak ve yeni alternatifler aramalarına sebep olacaktır.

Kullanışlılık:Web kullanışlılığı, kişinin web sitesi üzerinde çok az bir çabayla yolunu bulabilmesi, istenilen bilgileri girebilmesi ve bir sonraki adımda ne yapacağını ya da nereye gideceğini bilmesi anlamına gelmektedir(Constantinides, 2004). Kullanışlılık web sitelerinin ve bilgi sistemlerinin en önemli özelliğidir. Web sitesinin kullanışlılığını belirleyen unsurlar şunlardır;

  • Kolaylık: Tüketiciler için kolaylık bilginin taranmasının, alışverişin ve satın alma işleminin hızlı ve kolayca gerçekleşmesi anlamına gelmektedir.
  • Navigasyon, bilgi mimarisi ve arama fonksiyonları: Tüketiciler web sitelerinde kolay gezinmeyi ve bilgiye rahatça ulaşmayı isterler.
  • Bulunabilirlik/Erişebilirlik: Web sitelerinin arama motorları üzerinden kolayca bulunabilir ve farklı tarayıcılardan ya da araçlardan (mobil gibi) kolay ulaşılabilir olması gerekir.
  • Site hızı: Bir sitenin kullanışlı olarak değerlendirilebilmesi için öncelikle hızlı açılması, işlemlerin hızlı şekilde yapılabilmesi mümkün olmalıdır.
  • Sipariş/ödeme süreçleri: Çok fazla bilgi isteyen, çok adımdan oluşan, karmaşık ve uzun sipariş ya da ödeme süreçleri tüketicinin web sitesinden kaçmasına neden olan önemli nedenlerin başında gelmektedir. Bu nedenle, sipariş ve ödeme işlemlerinin mümkün olduğunca kısa ve basit olması sağlanmalıdır

Bu nedenle doğru yanıt a) seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum