Tüketici Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1106499

Aldatıcı reklama ilişkin aşağıdaki önermelerden hangisi yanlıştır?


Reklam açıkça abartı sınırları içindeyse aldatıcı reklam sayılamaz.

"En iyi”, “en üstün”, “daha ucuz”, “en eski” gibi üstünlük bildirir ifadeler kullanılarak yapılan reklamlar her zaman aldatıcı reklam sayılır.

Bir reklamın aldatıcı reklam olarak kabul edilebilmesi, öncelikle hedef kitlenin aldanması ya da aldanma ihtimalinin bulunmasına bağlıdır.

Reklamda yer alan lâfzî ifadeler doğru olsa bile tüketiciler bakımından genel kabul görecek ve önemli olarak nitelendirilecek yeterli bilgi ve açıklamaları içermediği durumlarda yanıltıcı reklam söz konusudur.

İddia edilen üstünlükler kanıtlanamıyorsa, yanlışsa veya doğru olmakla birlikte yanıltıcı, asalak reklama yol açacak nitelikte ise, o zaman aldatıcı reklam olarak kabul edilir.


Yanıt Açıklaması:

Bir reklam yanlış veya yanıltıcı ise aldatıcı olarak kabul edilmektedir. Aldatıcı reklamın unsurları yanlış reklam, yanıltıcı reklam, reklamın tüketiciyi aldatma kabiliyeti olarak sıralanabilir. “En iyi”, “en
üstün”, “daha ucuz”, “en eski”, “en büyük”, “yegane”, “tek”, “erişilmez” gibi üstünlük bildirir ifadeler kullanılarak yapılan reklamlar yanlış veya yanıltıcı olmadıkları sürece aldatıcı reklam sayılmazlar. Eğer iddia edilen üstünlükler kanıtlanamıyorsa, yanlışsa veya doğru olmakla birlikte yanıltıcı, asalak reklama yol açacak nitelikte ise, o zaman aldatıcı reklam olarak kabul edilir.

Bir reklamın aldatıcı reklam olup olmadığının tespitinde en önemli ölçüt reklamda sunulan bilginin yalan veya yanlış olmasıdır. Yanlış reklam gerçeğe aykırı olan reklamdır ve esas itibariyle aldatıcıdır. Yanlış reklamda yer alan yalan veya yanlış bilgi aynı zamanda tüketicinin o malı satın alma kararını etkileyebilecek düzeyde olmalıdır. Reklamlarda bir ölçüde abartma makul karşılanmaktayken, bazı reklamlarda bu abartma o kadar barizdir ki, buna hiç kimsenin inanması beklenemez.

Bir reklamın aldatıcı sayılabilmesi için tüketicilerin aldanması veya aldanma ihtimalinin bulunması gerekir. Hiçbir tüketiciyi aldatamayacak derecede abartılı olan reklamlar aldatıcı reklam olarak kabul edilemez. Tüketicilerin aldanması veya aldanma ihtimalinin varlığı araştırılırken öncelikli olarak tüketici kitlesinin kimlerden oluştuğu ve bu kitleyi hedef alan reklamın hangi ölçüde tüketiciyi aldattığına bakılmalıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum