Tüketici Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1114602

Aşağıdaki şıkların hangisinde kredi sözleşmesi içinde sözleşme öncesi bilgilendirme yükümlülüğü altında bulunanlar doğru şekilde sayılmıştır?


Kredi alan- kredi veren

Kredi veren- tüketici

Kredi aracısı- mal veya hizmet sağlayıcısı

Kredi veren- kredi alıcısı

Kredi veren- mal veya hizmet sağlayıcısı


Yanıt Açıklaması:

6502 sayılı TKHK’un 23’üncü maddesi, eski Kanunda yer verilmeyen bir yükümlülük getirmiştir. Buna göre, kredi veren veya varsa kredi aracısı, tüketici ile yapacakları kredi sözleşmesinden önce tüketiciyi bilgilendirme yükümlülüğü altındadır. Bu sayede, kredi verenin, tüketiciyi önceden mutlaka bilgilendirerek teklif ettiği kredi sözleşmesinin koşullarını içeren sözleşme öncesi bilgi formunu sözleşmenin kurulmasından makul bir süre önce tüketiciye vermesi zorunlu hale getirilmiştir. Böylece temel tüketici haklarından biri olan tüketicinin bilgilendirilmesi hakkının da korunması amaçlanmış, tüketicilerin daha bilinçli bir şekilde kredi almaya yönlenmeleri sağlanmıştır. Anılan bu hükümde eski Kanunda bulunmayan ve 6502 sayılı Kanun ile de tanımlanmayan yeni bir kavrama, “kredi aracısı” kavramına yer verilmiştir. Kredi aracısı Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği’nde tanımlanmıştır. Kredi aracısı, ticari veya mesleki amaçlarla tüketicilere kredi sözleşmesi sunan veya teklif eden, kredi sözleşmeleri için hazırlık çalışmaları yaparak tüketicilere yardım eden ya da kredi veren adına tüketicilerle kredi sözleşmesi kuran gerçek ya da tüzel kişiyi ifade etmektedir. 

Yardımcı sıfatıyla kredi aracısı gibi hareket eden mal veya hizmet sağlayıcılarının, sözleşme öncesi bilgilendirme yükümlülüğü bulunmamaktadır. Ancak bu durum, kredi verenin, teklif edilen kredi sözleşmesinin koşullarını içeren sözleşme öncesi bilgilendirme yükümlüğünü ortadan kaldırmaz. 

Yorumlar
  • 0 Yorum