Tüketici Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1108529

I. Haksız şartların müzakere edilmeden tek taraflı olarak konulması

II. Tarafların hak ve yükümlülüklerinde tüketici aleyhine bir dengesizliğin bulunması

III. Söz konusu durumun dürüstlük kuralına aykırı olması

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun çerçevesinde haksız şartın unsurları arasında yukarıdakilerden hangisi veya hangileri yer alır?


Yalnız I

Yalnız III

I-II

I-III

I-II-III


Yanıt Açıklaması:

Haksız şart; tüketiciyle müzakere edilmeden sözleşmeye dâhil edilen ve tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde dürüstlük kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme şartlarıdır (TKHK m.5). Bu tanımda, eski TKHK’da yapılan bir hata giderilerek “iyiniyet” yerine isabetli olarak “dürüstlük kuralı” kavramı kullanılmıştır. Aynı tanım “Tüketici Sözleşmelerindeki Haksız Şartlar Hakkında Yönetmelik” ile de tekrar edilmiştir.

Tanım yakından incelendiğinde, üç temel unsurun öne çıktığı görülmekte, bir sözleşme hükmünün haksız sayılabilmesi için de bu koşullar aranmaktadır. Kanun kapsamında bir sözleşme hükmünün haksız şart olarak nitelendirilebilmesi için bu şartların müzakere edilmeden tek taraflı olarak konulması, tarafların hak ve yükümlülüklerinde tüketici aleyhine bir dengesizliğin bulunması ve bu durumun dürüstlük kuralına aykırı olması aranmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum