Tüketici Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1108747

Şemsiye satın alan bir tüketici, daha sonra şemsiyenin su sızdırması sonucu ıslandığında satın aldığı malda ortaya çıkan ayıp türü aşağıdakilerden hangisidir?


Sübjektif ayıp

Ekonomik ayıp

Hukuki ayıp

Objektif ayıp

Hata sonucu ayıp


Yanıt Açıklaması:

Belli bir standardı olmayan mal ve hizmetlerde mal veya hizmetin lüzumlu niteliklere sahip olup olmadığının tespitinde ise mal veya hizmetin tahsis ve amacı ya da tüketicinin beklediği fayda dikkate alınacaktır. Örneğin bir şemsiyeden beklenen yarar, su geçirmemesidir. Şayet şemsiye yağmuru sızdırıyor ve kullanıcısının ıslamasına neden oluyorsa ayıplıdır. Bir mal veya hizmetin objektif olarak lüzumlu nitelikleri taşıyıp taşımadığının tespiti için, malın satıldığı ya da hizmetin sunulduğu çevre, bu çevrede egemen olan tüketici anlayışları, mal ya da
hizmetin fiyatı gibi hususlar göz önünde tutulur. Burada ölçü, ortalama bilgi ve tecrübe düzeyine sahip bir tüketicinin mal veya hizmetten beklediği makul yarardır. Ortalama tüketici açısından, mal veya hizmetten beklenilen makul yararda bir azalmanın varlığı durumunda ayıptan söz edilebilecektir. Örneğin, binalarda soğuğa karşı düşük düzeyde yalıtım sağlayan bir yalıtım malzemesi, Antalya’da normal kabul edilebilecek iken, Erzurum’da ayıplı bir mal olarak değerlendirilebilecektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum