Tüketici Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1109318

I. Bakım ve onarım yükümlülüğü

II. Yedek parça bulundurma yükümlülüğü

III. Servis fişi verme yükümlülüğü

IV. Kullanım kılavuzuna aykırı kullanımda onarım yükümlülüğü

Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri servis istasyonlarına ilişkin yükümlülükler arasında yer almaz?


Yalnız II

Yalnız IV

I-II

II-III

I-IV


Yanıt Açıklaması:

Servis istasyonlarının yükümlülükleri; bakım ve onarım yükümlülüğü, servis fişi verme yükümlülüğü, yedek parça bulundurma ve satma yükümlülüğü, yedek parça fiyat listesi asma yükümlülüğü ve değiştirilen parçanın gösterilmesi ve iadesi yükümlülüğüdür.

Malın kullanım ömrü süresince bakım veya onarımının yapılması, servis istasyonları için bir yükümlülüktür. Kullanım ömrü süresince, malın bakım ve/veya onarım süresi, Yönetmeliğe eki listede ilan edilen azami tamir süresini geçemez. Tamir süresi, garanti süresi içerisinde mala ilişkin arızanın yetkili servis istasyonuna veya satıcıya bildirimi tarihinde, garanti süresi dışında ise malın yetkili servis istasyonuna teslim tarihinden itibaren başlar. Tüketicinin arıza bildirimini; telefon, faks, e-posta, iadeli taahhütlü mektup ve benzeri bir yolla yapması mümkündür. Uyuşmazlık halinde bildirimin yapıldığını ispat yükümlülüğü tüketiciye aittir.
Garanti süresi sona ermiş olsa dahi, servis istasyonları tarafından verilen montaj, bakım ve onarım hizmetiyle ilgili olarak, bir yıl içerisinde aynı arızanın tekrarı halinde herhangi bir servis ücreti alınmaz. Tüketicinin malı kullanım kılavuzunda yer alan hususlara aykırı kullanmasından kaynaklanan arızalar ise bu kapsamda değildir. Malın garanti süresi dışında, garanti belgesi ile satılması zorunlu olmayan bir parçasının servis istasyonu tarafından değiştirilmesi ve/veya satılması durumunda, değişen veya satılan parça için altı aydan aşağı olmamak üzere bir garanti süresi verilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum