Tüketici Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1118854

Tüketici sözleşmeleri ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğru bir ifade olarak karşımıza çıkar? 


Tüketici sözleşmeleri, satıcı ile tüketiciler arasında gerçekleştirilen ve satıcıların kendi işletme faaliyetleri dışında da, tüketicilerin ilk kullanıcı olarak ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir bedel ödemeyi yükümlendikleri sözleşmelerdir.

Tüketici sözleşmeleri karşılıklı, mal ve hizmet arzını amaçlayan sözleşmelerdir.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da “hizmet sunma” sözü kullanılırken Borçlar Kanunu’nda düzenlenmiş olan hizmet sözleşmesinden bahsedilmektedir..

Tüketici işlemlerinde sadece tüketicinin “kimliği” önem taşımaktadır.

Tüketici sözleşmeleri kavramı ile, sadece Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da özel olarak sayılmış olan sözleşmeler kastedilir.


Yanıt Açıklaması:

Tüketici sözleşmeleri, satıcı veya sağlayıcılar ile tüketiciler arasında gerçekleştirilen ve satıcı veya sağlayıcıların kendi işletme faaliyetleri kapsamında, tüketicilerin son kullanıcı olarak ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir malın mülkiyetini veya kullanım hakkını devretmeyi ya da hizmetin sağlanmasını,
tüketicilerin ise bir bedel ödemeyi yükümlendikleri sözleşmelerdir.Tüketici sözleşmeleri tek tip olmayıp pek çok değişik tür sözleşmeyi kapsar.Tüketici sözleşmeleri karşılıklı, mal ve hizmet arzını amaçlayan sözleşmelerdir.  Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da “hizmet sunma” sözünü kullanırken herhangi bir iş görme amacını güden sözleşmeler amaçlanmıştır. Yoksa burada Borçlar Kanunu’nda düzenlenmiş olan hizmet sözleşmesi kastedilmemiştir. Tüketici işlemlerinde sadece taraflardan birinin değil, her iki tarafın da “kimliği” önem taşımaktadır. Gerçekten taraflardan birisi tüketici olacağı gibi diğer tarafın da satıcı-sağlayıcı olması gerekmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum