Tüketici Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #615812

Tüketici sözleşmelerinde, ayıplı mal ve hizmet nedeniyle tüketicilerin sahip oldukları hakları sınırlandıran kayıtlara ilişkin aşağıda yer alan ifadelerden hangisi yanlıştır?


Tüketici haklarında sınırlama öngören bu tür kayıtların ge­çerli olabilmesi için haksız olmamaları gerekir.

Satıcı, sağlayıcı veya kredi veren ile tüketici arasında akdedilen sözleşmede yer alan haksız şartlar geçersiz olacaktır.

Tüketici sözleşmelerinde yer alan haksız şartların tespit edilmesine ve bunların sözleşme metninden çıkartılmasının sağlanmasına ilişkin usul ve esaslar bir yönetmelikle belirlenmiştir.

Bir sözleşme şartının haksızlığı değerlendirilirken, sözleşme konusu olan mal veya hizmetin niteliği, sözleşmenin kuruluşunda var olan şartlar ve sözleşmenin ilgili diğer hükümleri dikkate alınır.

Haksız şartın söz konusu olabilmesi için aranan tek bir ko­şul vardır. Bu da sözleşmenin satıcı veya sağlayıcı tarafından tek taraflı olarak, müzakere edilmeksizin düzenlenmesidir.


Yanıt Açıklaması:

Haksız şartın söz konusu olabilmesi için iki ko­şul aranır. Bunlardan ilki, sözleşmenin satıcı veya sağlayıcı tarafından tek taraflı olarak, müzakere edilmeksizin düzenlenmesi, ikincisi ise öngörülen sözleşme şartının tüketici aleyhine dengesizliğe sebep olmasıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum