Tüketici Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #809441

Devre mülk ile devre tatilin karşılaştırılması hakkında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Devre mülk hakkı 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun sekizinci bölümünde, devre tatil hakkı ise TKHK ile düzenlenmiştir. Ancak TKHK kapsamına giren devre mülk sözleşmelerine THKH m.50 hükümleri uygulanacaktır.

Her iki hakla ilgili sözleşmeler tüketici işlemi şeklinde yapıldığından uyuşmazlıkların çözümünde tüketici mahkemeleri görevlidir.

Devre mülk sözleşmesi tüketiciye bir şahsi hak olan irtifak hakkı verirken devre tatil sözleşmesi ise tüketiciye ayni bir hak verir.

Tatil hakkının süresiz olduğu durumlarda devremülkten söz edilirken, 1 yıldan az olmamak üzere örneğin 5 yıl gibi bir süreyle kullanım hakkı tanınması halinde ise devre tatil sözleşmesi yapılmış olmaktadır.

Satın almak istenilen mülkün tamamı ile kullanımı değil de belirli bir işletim sistemi içerisinde yılın belirli dönemleri kullanım hakkı verilmekte ise bu sisteme devremülk denilmektedir.


Yanıt Açıklaması:

Devre mülk hakkı, tapu dairesinde düzenlenecek bir resmi senetle kurulur. Taraflar resmi senet dışında haklarını nasıl kullanacakları, taşınmazın korunması ve yönetimine ilişkin esasları içeren bir devre mülk sözleşmesi düzenleyip bunu tapunun beyanlar hanesine kaydettirirler. Bu sözleşme olmadan devre mülk kurulamaz. Bu yüzden devre mülk sözleşmesi tüketiciye bir ayni hak olan irtifak hakkı verir. Devre tatil sözleşmesi ise tüketiciye şahsi bir hak verir.

Yorumlar
  • 0 Yorum