Tüketici Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1119270

Tüketiciler bazen belli bir malı almak istediklerinde veya bir hizmet talep ettiklerinde karşı taraf bundan kaçınabilmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bu durum ile ilgili doğru bir ifade olarak karşımıza çıkar?. 


Hiçbir nedene bağlı olmaksızın bir malın satışından kaçınmak mümkündür.

Satıcının sadece  elektronik ortamda teşhir edilen bir  malın, satılık olmadığı belirtilen bir ibareye yer verilmese de satışından kaçınması mümkündür. 

Hizmet sağlayıcılar hizmet sağlamaktan bir sebep olmaksızın kaçınabilirler. 

Ticari veya mesleki amaçlarla hareket edenler; aksine bir teamül, ticari örf veya adet ya da haklı bir sebep yoksa bir mal veya hizmetin satışını o mal veya hizmetin, kendisi tarafından belirlenen miktar, sayı, ebat gibi koşullara ya da başka bir mal veya hizmetin satın alınması şartına da bağlayamaz.

Belirli koşulların varlığı halinde satıcı veya sağlayıcı, tüketicinin talebi halinde de, sözleşme yapmaktan kaçınabilmektedir. Kanunda bu halde cezai yaptırım öngörülmemiştir. 


Yanıt Açıklaması:

Tüketiciler bazen belli bir malı almak istediklerinde veya bir hizmet talep ettiklerinde karşı taraf bundan kaçınabilmektedir. Hiçbir nedene bağlı olmaksızın mal ve hizmetin sunumundan kaçınmak mümkün değildir. Satıcının vitrinde, rafta, elektronik ortamda veya açıkça görülebilir herhangi bir yerde teşhir edilen malın, satılık olmadığı belirtilen bir ibareye yer verilmedikçe satışından kaçınması mümkün değildir. Aynı şekilde hizmet sağlayıcı da hizmet sağlamaktan haklı bir sebep olmaksızın kaçınamayacaktır. Ticari veya mesleki amaçlarla hareket edenler; aksine bir teamül, ticari örf veya adet ya da haklı bir sebep yoksa bir mal veya hizmetin satışını o mal veya hizmetin, kendisi tarafından belirlenen miktar, sayı, ebat gibi koşullara ya da başka bir mal veya hizmetin satın alınması şartına da bağlayamaz. Türk hukukunda kural olarak sözleşme serbestliği geçerlidir. Kişiler bu kapsamda sözleşme yapıp yapmamakta özgürdürler. Oysa Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun açıkça sözleşme yapma zorunluluğu getirmektedir. Belirli koşulların varlığı halinde satıcı veya sağlayıcı tüketicinin talebi halinde, sözleşme yapmaktan kaçınamayacaktır. Kanunda bu zorunluluğa uyulmaması halinde ayrıca cezai yaptırım öngörülmüştür. 

Yorumlar
  • 0 Yorum