Tüketici Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #809518

Promosyonlu satışlar hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


6502 sayılı TKHK'de promosyonlu satışlar hakkında düzenleme bulunmamaktadır.

Süreli yayından, sadece basılı olarak yayımlanan dergi, gazete gibi eserler anlaşılır.

Promosyonlu satışların TKHK kapsamına girebilmesi için taraflardan birinin satıcı veya sağlayıcı, diğer tarafın ise tüketici olması şart değildir.

Promosyonlu satışta asıl olan, satışı artırmayı sağlayabilmek için, satılan mal yanında bedelsiz olarak başka bir mal verilmesi veya birden fazla mal alana indirim yapılması gibi yöntemlerle tüketicinin malı satın almaya ikna edilmesidir.

Promosyonlu satım sözleşmesinde ana mal ile promosyon konusu mal veya hizmet bir bütün olmadığından promosyon, asıl edimden farklı yasal hükümlere tabi olup ayrı bir sözleşme konusu olabilir.


Yanıt Açıklaması:

6502 sayılı TKHK’da da süreli yayın kuruluşlarınca düzenlenen promosyon uygulamaları başlığı ile düzenleme yapılmıştır. Süreli yayın kuruluşlarınca düzenlenen promosyon uygulamalarının usul ve esaslarını düzenlemek amacıyla da 18 Haziran 2014 tarih ve 29034 sayılı Resmi Gazete’de de Süreli Yayın Kuruluşlarınca Düzenlenen Promosyon Uygulamalarına İlişkin Yönetmelik yayımlanmıştır. Süreli Yayın: Belli aralıklarla basılı olarak yayımlanan veya elektronik ortamda indirilebilen gazete, dergi gibi eserlerdir. Promosyonlu satışların TKHK kapsamına girebilmesi için taraflardan birinin satıcı veya sağlayıcı, diğer tarafın ise tüketici olması gerekmektedir. Taksitli olarak yapılması halinde ise, taksitli satış hükümlerine tabi olacaktır. Promosyonlu satım sözleşmesinde ana mal ile promosyon konusu mal veya hizmet, aralarındaki bağımlılık ilişkisi dolayısıyla bir bütündür. Bu nedenle promosyon, asıl edimden farklı yasal hükümlere tabi değildir ve ayrı bir sözleşme konusu olamaz.

Yorumlar
  • 0 Yorum