Tüketim Bilinci ve Bilinçli Tüketici Deneme Sınavı Sorusu #932955

İngiltere'de doğan bir Türk çocuk, genetik olarak İngiliz olmasa da bu kültür içinde büyüyüp, yine bu kültürü edinecektir. Bu durum, kültürün hangi özelliği sebebiyle gerçekleşir?


Üretilebilir olması

Öğrenilebilir olması

Yerleşik olması

Paylaşılabilir olması

Farklı olması


Yanıt Açıklaması:

Kültürün bilinçli tüketici davranışı üzerindeki etkisini ortaya koymada kültürün özelliklerinin bilinmesi oldukça önemlidir.

Kültür üretilir; Kültür, tek başına var olmamış, insanlar tarafından üretilmiştir. Örneğin Türk kültürü, yüzlerce yıllık bir süreç sonunda şekillenmiştir.

Kültür sonradan öğrenilir; Kültür içgüdüsel değildir. Erken yaştan itibaren öğrenilmektedir. Türk kültürü içerisinde büyüyen bir çocuk, kültürü zamanla ve sonradan öğrenir.

Kültür yerleşiktir; Kültür, verilen her durum için toplumun üyelerinin ortak doğruları anlayabilmeleri ile düşünme, his ve eylemde doğru yolu bulabilmeleri için uygun standartları ya da davranış kurallarını içerir. Bu da bireyin her davranışını etkileyen kültür dinamiklerinin olduğunu göstermektedir.

Kültür toplum tarafından paylaşılır; Kültür bir grup olayıdır. Toplum içerisinde yaşayan bireyler tarafından paylaşılır ve toplumsal baskı sonucunda görece olarak homojen tutulur. Türk kültürü içerisinde yer alan pek çok davranış, toplumu oluşturan bireylerin büyük çoğunluğu tarafından kabul görmektedir.

Kültür benzerlikler gösterir fakat aynı değildir; Bütün kültürler belirli benzerlikler gösterir. Örneğin takvim, aile, dans, dil, hukuk, müzik gibi elemanlarda hemen her toplumda vardır. Bununla birlikte, bu elemanların her biri, kültürden kültüre çok büyük farklılıklar göstermektedir. Bu da o kültür

içerisinde yaşayan bireylerin davranışlarında farklılıklara yol açabilir.

Kültür mutluluk verici ve kalıcıdır; Kültür, öğrenilen ihtiyaçlar kadar temel biyolojik ihtiyaçları da tatmin eder. İçerisinde yaşanan kültür bireye mutluluk verir.

Kültür uyumlaştırılabilir; Değişime karşı dayanıklı olmasına karşın kültürler, kademeli ve devamlı olarak değişir. Örneğin, bundan elli yıl önce Türk kültürü içerisinde yer almayan bir davranış diğer kültürlerle etkileşim sonucunda kültürün içerisine yerleşmiş olabilir.

Verilen örnek, kültürün genlerle değil öğrenme yoluyla edinildiğini vurgulamaktadır. Doğru cevap B’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum